Jeśli masz filet kurczaka, zrób ten przepyszny obiad. W moim domu to hit
W tym prostym przepisie zapiekamy w jednym naczyniu wszystkie składniki dobrego obiadu: mięso, ziemniaki i warzywa. Dzięki temu łatwo i sprawnie przygotowujemy sycący i smaczny posiłek. Warto wypróbować go w letnie dni, kiedy nie mamy zbytniej ochoty na kuchenną harówkę.
Szybki obiad z kurczaka
Polskie tradycje kulinarne nie przygotowały nas do gotowania takich prostych, pieczonych obiadów . Mięso najczęściej smażymy, a ziemniaki gotujemy. Tymczasem tego typu proste przepisy na dania z kategorii zapiekanek bardzo oszczędzają czas, dają zaś zdrowe, bo nieprzesadnie tłuste potrawy.
Tak jest w tym przypadku, gdzie kurczak spotyka się z warzywami i ziemniakami. Przepis można łatwo modyfikować, otrzymując w efekcie obiady o różnych obliczach. Warto pamiętać o podobnych recepturach zwłaszcza przy okazji regularnych przeglądów lodówki pod kątem upływających terminów przydatności warzyw, mięs czy nawet wędlin.
Przepis na obiadową zapiekankę
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Pokazane tam danie polane jest dodatkowo sosem śmietanowym zabielonym mąką. Podobnych receptur jest w sieci mnóstwo i warto się nimi inspirować.
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- ¾ kg ziemniaków
- 2 słodkie papryki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie (200 ml) jogurtu greckiego
- Opcjonalnie: 5-6 pieczarek
- Opcjonalnie: 2 małe czerwone cebule
- 150 g startej mozzarelli
- Tymianek, słodka papryka, rozmaryn
- Sól, pieprz, oliwa
Filet z kurczaka – przepis
Filety z piersi kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Zasypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż ziemniaki zaczną brązowieć.
W tym czasie na patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy będzie zaczynał się rumienić, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, cebulę w plastrach (według uznania, można zapiekać ją niepodsmażoną) i zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy wszystko razem. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawiamy je do przestudzenia.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, a na nie wykładamy kurczaka z warzywami. Na wierzch nakładamy jogurt, by pełnił funkcję sosu do zapiekania. Układamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, przekrojone na pół pomidorki, a także cebulę w ćwiartkach, jeśli zdecydowaliśmy się jej nie podsmażać.
Całość posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika, tym razem na 20 minut , aż ser będzie ładnie zapieczony.
Wypróbuj też przepisy na ketchup wielowarzywny i marynowaną cukinię .