Już nie robię ketchupu z pomidorów. Znam lepszy sposób
Pewnie nie raz zastanawiałaś się, jak zrobić ketchup? Teraz masz okazję, poznać doskonały sposób na ten popularny sos. Smakuje lepiej niż ten ze sklepu, a w dodatku przygotujesz go z zupełnie innego warzywa niż pomidor. Wypróbuj sposób, a rodzina będzie zachwycona.
Domowy ketchup lepszy niż ze sklepu
Wszystko, co domowe jest najlepsze. Ta prosta, ale jakże trafna maksyma ma zastosowanie szczególnie w kuchni. Przygotowane własnoręcznie produkty, które można kupić w sklepach, są o wiele smaczniejsze. Właśnie tak jest między innymi z ketchupem.
Ten domowy sos przygotujesz bez grama świeżych pomidorów. O tym, czym je zastąpić i jak zrobić ketchup, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Najważniejsze jest jednak to, że ten świetny dodatek do wielu dań przygotujesz bez konserwantów i innych szkodliwych substancji.
Tłumy ruszyły do Auchan. Sklep wyprzedaje produkty za 1 groszPomidory to zbędny produkt
Jak już wiesz, pomidory będą zbędne, czymś jednak trzeba je zastąpić. Okazuje się, że ketchup wyjdzie doskonały, jeżeli przygotujesz go z cukinii. Choć sezon na to warzywo zaczyna się już za chwilę, możesz przygotować go z cukinii, która dostępna jest przez cały rok w sklepach.
Oprócz tego składnika potrzebne są także inne. Poznasz je wszystkie, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Domowy Smak Jedzenia na YouTube.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 kg cebuli
- 2 jabłka
- 1 papryka czerwona
- 120 ml octu jabłkowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki curry
Jak zrobić ketchup?
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii, jabłek oraz papryki. Osusz je, a następnie cukinie oraz jabłka obierz ze skórki. Paprykę przekrój, a następnie pozbądź się jej gniazd nasiennych. Cukinie oraz jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki przełóż do miski.
Cebulę obierz, a następnie razem z papryką pokrój na małe kawałki. Zblenduj je na jednolitą papkę i przełóż do miski. Całość dopraw solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przełóż składniki do garnka i wsyp cukier. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut. Do wrzącego ketchupu dodaj ocet jabłkowy, pieprz, mieloną paprykę oraz curry. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, ale tym razem pod przykryciem. Całość zblenduj na jednolitą masę, a później przełóż ją do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zakręć, odwróć do góry dnem, przykryj ścierką i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Sprawdź, jak nie przechowywać wędliny oraz zobacz, co jeszcze przygotujesz z cukinii.