Pokrój cukinię w plastry i zalej miksturą. Nikt nie zdoła się oderwać, smak zasługuje na nagrodę
Masz tyle cukinii, że już nie wiesz, co z nią zrobić? Marynowana cukinia to odpowiedź na ten problem. Z tym przepisem przygotujesz ją niezwykłe łatwo, szybko, a co najważniejsze - warzywo w tej formie zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Działkowcy cukinię już mają
Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, ta sezonowa, która pojawia się latem, smakuje o wiele lepiej. Wiedzą o tym, wszyscy działkowcy, którym warzywo co roku obradza w niesamowitych ilościach. Wielu nie ma pomysłów, co zrobić z tego smacznego warzywa.
Da się temu zaradzić w jeden prosty sposób. Koniecznie musisz zapoznać się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. Cukinia marynowana, jaką według niego przygotujesz, jest doskonałą propozycją. Dodana do obiadu będzie smacznym dodatkiem.
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisuNie tylko cukinia, ale i dodatki
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby smakowała, potrzebne są także inne produkty. Ważne są te, z których przygotujesz zalewę. Dowiesz się o wszystkich, kiedy zerkniesz na listę umieszczona poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego ze składników. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Damian Kuchnia od Kuchni, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 1250 ml wody
- 180 ml octu
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki curry
- 230 g cukru
- 1 płaska łyżki soli
Marynowana cukinia - przepis
Cukinie dokładnie umyj, a następnie osusz. Odetnij końcówki i potnij warzywo na plastry o grubości nieprzekraczającej 1 centymetra. Do wyparzonych słoików włóż plastry warzywa. Do każdego słoika włóż jeden, obrany ząbek czosnku.
Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier, sól, curry. Wymieszaj składniki i zagotuj je. Kiedy cukier się rozpuści, wlej ocet. Zalewę gotuj jeszcze przez 5 minut i gotowe. Wymieszaj ją, a następnie zalej nią cukinię. Pamiętaj, aby nie zalewać ich do końca, zostaw 1 centymetr wolnej przestrzeni od rantu.
Zakręć słoiki, a następnie poddaj je pasteryzacji przez około 12 minut. Po tym zabiegu odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu.