Smakosze.pl Przepisy Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji
fot. Canva

Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji

21 lipca 2024

Przepisy na surówki mogą wydawać się banalne. To w końcu łączenie kilku składników i czasem zalewanie jakimś płynem. Jednak diabeł tkwi w szczegółach i warto podpatrywać idealne, a czasem nieoczekiwane kompozycje smaków, takie jak przedstawiona w tym przepisie.

Surówka z młodej kapusty

Gdyby w Polsce cały czas panowało lato, być może o wiele rzadziej odwiedzalibyśmy lekarzy. Nie dość, że słońce dostarcza nam witaminy D, a wakacje ruchu. Dodatkowo przestawiamy w tym czasie swój tryb żywienia i moglibyśmy zajadać się samymi zdrowymi, pełnymi witamin i mikroelementów warzywami i owocami.

Lato celebrujemy więc choćby taką surówką z młodej kapusty . Zestawiona z kilkoma prostymi składnikami w asyście orzeźwiającego soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do każdego letniego obiadu – od ziemniaków ze zsiadłym mlekiem po grillowane (byle niezbyt tłuste!) mięso .

składniki surówki
fot. Canva
Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Surówka z kapusty

Oczywiście, zarówno kapusta , jak i marchew są warzywami całorocznymi . Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by sięgać po ten przepis także w zimowe miesiące. Byłoby nawet dobrze, bo właśnie wtedy najbardziej brak nam witamin. Jednak w wersji z młodą kapustą ta surówka daje z siebie wszystko.

Składniki

  • Ok. ½ kg kapusty (cała mała główka lub pół dużej)
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml soku z cytryny
  • 100 ml łagodnej oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

Letnia surówka

Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy na mandolinie lub drobno kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Z koperku odrzucamy najgrubsze łodyżki, a resztę siekamy.

Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę . Zasypujemy cukrem, do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i próbujemy na smak. Solą, cukrem i cytryną balansujemy komponenty smakowe . Surówkę odstawiamy do lodówki i podajemy na stół schłodzoną , dzięki czemu warzywa będą przyjemnie chrupiące.

Wypróbuj też przepisy na bigos bez kapusty i ciasto z wiśniami .

surówka z marchewką
fot. Canva
To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszki
Zawiń mięso mielone w rulon i potnij na kawałki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy