Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawiń mięso mielone w rulon i potnij na kawałki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.07.2024 16:50

Zawiń mięso mielone w rulon i potnij na kawałki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

krojenie roladek
fot. youtube.com/smacznytv

Oto kolejny niezwykły pomysł na mięso mielone. Zamiast przygotowywać z niego tradycyjne kotlety, formujemy coś w rodzaju klopsa, a następnie serwujemy jako placki. Można nazwać to też faszerowanymi kotletami mielonymi w cieście.

Faszerowane kotlety mielone

Jeżeli nie masz pomysłu, jak przyrządzić mięso na obiad, znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone i masz ochotę eksperymentować, zwróć uwagę na ten przepis. Pokazuje on po raz kolejny, jak wszechstronnym produktem jest mięso mielone.

Zaletą tego pomysłowego przepisu jest to, że można takie placki z mięsem podawać jako przekąskę z dipem. Dzięki zatopieniu w grubym, mącznym cieście jest to danie samo w sobie – nie potrzebuje dodatku skrobiowego. Warto tylko wzbogacić taki obiad w źródło błonnika, czyli warzywa.

zawijanie mięsa
fot. youtube.com/smacznytv
Najlepszy bigos zrobisz nawet bez kapusty. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

Placki z mięsa mielonego

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich wersja jest bardziej kaloryczna, żółty ser jest tam tylko elementem masy z majonezem.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 200 g startej mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka
  • 200 g mąki
  • 150 ml śmietany 12%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, granulowany czosnek
  • Olej do głębokiego smażenia

Roladki obiadowe

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solą, pieprzem i czosnkiem na gładką mięsną masę. Folię aluminiową smarujemy olejem. Wykładamy na nią dość grubą, foremną i dobrze wyrównaną warstwę mięsa.

Mięsny placek posypujemy startą mozzarellą. Dociskamy, by utworzyła zwartą warstwę. Układamy na niej przekrojone na mniejsze kawałki pomidorki, posiekaną natkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Ostrożnie zawijamy roladę tak, by folia nie dostała się do środka.

Zawinięte mięso szczelnie pakujemy w folię i odstawiamy do zamrażarki na ok. 1,5 h. Chodzi o to, by mięso było stężałe, ale nie zamrożone. Po wyjęciu roladę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm.

W misce mieszamy pozostałe jajka z mąką i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. W gęstej masie zanurzamy roladki, a następnie przekładamy na patelnię z hojną warstwą tłuszczu. Powinna sięgać co najmniej do połowy kotlecików. Smażymy je na złociście z obu stron i podajemy z dipami.

Wypróbuj też przepisy na pierogi sprzed stu lat i zupę z cukinii.

gotowe danie
fot. youtube.com/smacznytv