Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.07.2024 18:13

Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

zapiekany kalafior
fot. youtube.com/sogemuse

Oto ciekawy przepis na przygotowanie pieczonego kalafiora. Może on być uzupełnieniem mięsnego posiłku lub po prostu warzywnym obiadem. Niskokaloryczny kalafior jest świetnym wsparciem diety, a w tej pieczonej postaci jest dobrym, sycącym i dość lekkim daniem.

Pieczony kalafior

Często wydaje się, że kalafior to niedoceniane warzywo. Jemy je w surówkach i zupach, a bodaj najczęściej po prostu ugotowane i z bułką tartą. Tymczasem kalafior ma wiele niedocenianych obliczy.

Jednym z nich jest to, że można z powodzeniem upiec go w całości z warzywną potrawką, która nadaje mu miękkości i pełni smaku. Tak kalafior świetnie uzupełnia obiad, a nawet służy w całości w tej roli. A ponieważ przygotowujemy go w piekarniku, choć obgotowany, nie traci nadmiaru wartości odżywczych.

gotowany kalafior
fot. youtube.com/sogemuse
To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszki

Kalafior w sosie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału So gemuse! Kalafior w tej postaci trafia do piekarnika już ugotowany. Trzeba jednak wziąć poprawkę, by podgotować go tylko al dente. W niektórych wariantach tej receptury, np. u Alaina Ducasse, do piekarnika trafia zresztą zupełnie surowy kalafior. Dzięki temu dolna połowa gotuje się w warzywnym sosie, a górna – wyłącznie piecze.

Składniki

  • 1 dość mały kalafior
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody)
  • 100 g ryżu
  • ½ puszki pulpy pomidorowej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Obiad z pieczonego kalafiora

Kalafior obieramy z liści i odkrawamy wystający głąb. Można obgotować go na półtwardo i lekko przestudzić. Nie jest to konieczne.

Cebulę kroimy w pióra, paprykę w kostkę, a marchewkę w plastry. Czosnek siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej w tej właśnie kolejności. Smażymy je do miękkości. 

Na patelnię wrzucamy przepłukany ryż. Smażymy przez chwilę. Zalewamy pomidorami z puszki i bulionem. Przyprawiamy i gotujemy przez ok. 10 minut.

Połączony sos warzywny przelewamy do naczynia żaroodpornego. Kalafiora umieszczamy w naczyniu, by do połowy zanurzył się w sosie. W miseczce rozbijamy jajko z przyprawami i polewamy kalafiora.

Obiad wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut, do pożądanej miękkości kalafiora.

Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i na tradycyjne pierogi.

gotowe danie z kalafiora
fot. youtube.com/sogemuse