Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Oto ciekawy przepis na przygotowanie pieczonego kalafiora. Może on być uzupełnieniem mięsnego posiłku lub po prostu warzywnym obiadem. Niskokaloryczny kalafior jest świetnym wsparciem diety, a w tej pieczonej postaci jest dobrym, sycącym i dość lekkim daniem.
Pieczony kalafior
Często wydaje się, że kalafior to niedoceniane warzywo. Jemy je w surówkach i zupach, a bodaj najczęściej po prostu ugotowane i z bułką tartą. Tymczasem kalafior ma wiele niedocenianych obliczy.
Jednym z nich jest to, że można z powodzeniem upiec go w całości z warzywną potrawką, która nadaje mu miękkości i pełni smaku. Tak kalafior świetnie uzupełnia obiad, a nawet służy w całości w tej roli. A ponieważ przygotowujemy go w piekarniku, choć obgotowany, nie traci nadmiaru wartości odżywczych.
To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszkiKalafior w sosie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału So gemuse! Kalafior w tej postaci trafia do piekarnika już ugotowany. Trzeba jednak wziąć poprawkę, by podgotować go tylko al dente. W niektórych wariantach tej receptury, np. u Alaina Ducasse, do piekarnika trafia zresztą zupełnie surowy kalafior. Dzięki temu dolna połowa gotuje się w warzywnym sosie, a górna – wyłącznie piecze.
Składniki
- 1 dość mały kalafior
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody)
- 100 g ryżu
- ½ puszki pulpy pomidorowej
- 1 jajko
- Sól, pieprz, słodka papryka
Obiad z pieczonego kalafiora
Kalafior obieramy z liści i odkrawamy wystający głąb. Można obgotować go na półtwardo i lekko przestudzić. Nie jest to konieczne.
Cebulę kroimy w pióra, paprykę w kostkę, a marchewkę w plastry. Czosnek siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej w tej właśnie kolejności. Smażymy je do miękkości.
Na patelnię wrzucamy przepłukany ryż. Smażymy przez chwilę. Zalewamy pomidorami z puszki i bulionem. Przyprawiamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
Połączony sos warzywny przelewamy do naczynia żaroodpornego. Kalafiora umieszczamy w naczyniu, by do połowy zanurzył się w sosie. W miseczce rozbijamy jajko z przyprawami i polewamy kalafiora.
Obiad wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut, do pożądanej miękkości kalafiora.
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i na tradycyjne pierogi.