Jest pyszne i pełne bakalii. To ciasto bez pieczenia podam na święta
Święta coraz bliżej, a ty boisz się, że nie zdążysz upiec ciasta? Skorzystaj z tego przepisu, a na pewno wszystko pójdzie po twojej myśli. To ciasto nie wymaga pieczenia, a w dodatku zawsze się udaje. Zrób i przekonaj się sama.
Idealne ciasto na święta
W okresie świątecznym nikt nie ma czasu, a dodatkowo każda gospodyni martwi się, że nie zdąży przygotować wszystkich potraw oraz ciast. Na szczęście są przepisy jak ten, dzięki któremu zdążysz ze wszystkim. Najeżony bakaliami deser idealnie odnajdzie się na wielkanocnym stole.
To ciasto bez pieczenia nigdy mnie nie zawiodło. Zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Gdy mówię im, że nie musiałem nawet uruchamiać piekarnika, kręcą głowami z niedowierzaniem.
Co będzie ci potrzebne?
Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Wszystkie wymienione na poniższej liście gwarantują nie tylko smak tego ciasta, ale też sprawiają, że nie wymaga ono upieczenia. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny produkt znajdziesz na kanale Obfite jedzenie , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 100 g skondensowanego mleka
- 400 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 50 g masła
- 400 g śmietany 18%
- 50 g kajmaku
- 75 g suszonych moreli
- 75 g suszonych śliwek
- 100 g czekolady
- 30 g orzeszków ziemnych
- sok z cytryny
Przepis na ciasto bez pieczenia
Do miski wlej sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj skondensowane mleko i połącz oba składniki na jednolitą masę. Partiami wlewaj mleko, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, wbij dwa jajka.
Do miski wsyp mąkę i połącz wszystko trzepaczką. Wlej roztopione masło, wymieszaj . Na patelnię wlej odrobinę oleju. Za pomocą chochli rozprowadź na patelni masę i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia jak naleśniki .
Usmażone placki ułóż równo jeden na drugim na desce do krojenia. Przykryj je okrągłym talerzem. Następnie odetnij krawędzie, które wystają poza obrys talerza.
Do miski włóż śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na sztywno. Dodaj kajmak i ponownie wymieszaj mikserem. Suszone morele oraz śliwki pokrój na małe kawałki. Przesyp je do miski z kremem i wymieszaj.
Na blacie rozłóż folię spożywczą. Ułóż na niej usmażone placki. Zrób to jak na zdjęciu poniżej. Następnie każdy placek posmaruj kremem z owocami. Z pomocą folii spożywczej zawiń całość w roladę. Umieść ją na jedną godzinę w lodówce .
Orzechy ziemne drobno posiekaj. Czekoladę rozpuść w garnku i dodaj do niej przygotowane chwilę wcześniej orzechy. Całość wymieszaj.
Gęstą masę rozłóż na wierzchu rolady. Rozprowadź ją równomiernie. Ciasto ponownie włóż do lodówki na godzinę i gotowe. Wystarczy, że pokroisz je na kawałki i podasz na świąteczny stół. Sprawdź sposób na szybki obiad oraz dowiedz się, ile kosztuje przyjęcie komunijne u Gessler .