Strzelczyk pokazał przepis na obłędną zapiekankę bez mięsa. Muszę ją koniecznie podać na obiad w Wielki Piątek
Tomasz Strzelczyk pokazał sposób na obiad bez mięsa. Zapiekanka jego pomysłu nada się idealnie na posiłek w Wielki Piątek. Jest tak smaczna, że nikt nawet nie pomyśli, by zatęsknić za mięsnym dodatkiem. Do tego jej przygotowanie jest bajecznie proste.
Obiad bez mięsa według Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk to znany uczestnik programu MasterChef. Swoimi przepisami dzieli się w książkach kucharskich, a także na swoim kanale na YouTubie. Jakiś czas temu kucharz pokazał sposób na obiad bez mięsa. Okazała się nim zapiekanka z ziemniaków.
Mnie ten przepis zachwycił tak bardzo, ze postanowiłem podać ją w Wielki Piątek. Jak wiadomo, w ten dzień obowiązuje ścisły post. Zapiekanka wygląda obłędnie, więc na pewno spodoba się każdemu smakoszowi. Już nie mogę się jej doczekać.
Owijam jajko folią i zanurzam w czekoladzie. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medalMięsa nie będzie
Jak wiadomo, w Wielki Piątek nie można spożywać mięsa, dlatego ten składnik na pewno nie znajdzie się w tej zapiekance. Jednym z jej głównych składników są ziemniaki. Nadadzą zapiekance smaku oraz sytości. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 por
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeży tymianek
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dorzuć je na patelnię i podsmaż. Pora dokładnie umyj i pokrój jego jasną część w plastry. Ząbki czosnku drobno posiekaj.
Kiedy pieczarki z cebulą zmiękną, dodaj czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj drobno posiekany tymianek. Wymieszaj i wsyp mąkę pszenną. Przez chwile podsmaż mąkę i partiami wlewaj mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszaj.
Do sosu wsyp gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Wsyp pokrojony por i wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry. Ułóż je pionowo w naczyniu żaroodpornym. Zrób to, jak na zdjęciu poniżej.
Sos wylej na ziemniaki i równomiernie go rozprowadź.. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Ziemniaki po upieczeniu muszą być miękkie. Gotową zapiekankę dzieł na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź, jak zrobić mazurka oraz poznaj przepis Makłowicza na żurek.