Jola robi budyń inaczej niż wszyscy. Zamiast gotowca z torebki, wybiera zdrowy składnik
Jola zaskoczyła wszystkich przepisem na pyszny budyń. Nie zrobiła go jednak z torebki, a z kaszy jaglanej. Deser jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Nie mamy wątpliwości, że ten patent podbije serce niejednego smakosza!
Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej?
Budyń czekoladowy jest pysznym smakołykiem, który bez większych problemów zrobimy w domu. Większość składników mamy pod ręką.
Lista produktów:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 30 g gorzkiej czekolady
- ulubione owoce do podania
Jak przygotować budyń z kaszy jaglanej?
Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a później zalej ją wrzątkiem. Następnie przełóż ją do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj 12 -14 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Do kaszy jaglanej dodaj cukier, kakao oraz drobno posiekaną czekoladę i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Jak podawać domowy budyń?
Budyń podawaj z ulubionymi owocami m.in. pokrojonymi w plasterki bananami. Możesz go również polać sokiem owocowym. Doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na pyszne desery m.in. kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz oraz klasyczną szarlotkę
Przepis pochodzi z książki “Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji”, wyd. Edipresse