Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa
Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.
Mizeria z dodatkiem mięty to prawdziwy hit
Turecki sposób na mizerię zachwyca świeżym, orzeźwiającym smakiem. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza podczas cieplejszych dni. Chrupiący słodki ogórek komponuje się z tym ziołem idealnie. Sałatka zniknie z salaterki zanim się obejrzysz.
Mizerię ożywi dodatek cebuli. Nie jest to jednak cebula żółta, a czerwona, Nieco łagodniejszy smak i piękny kolor sprawią, że gotowa mizeria będzie doskonale zarówno smakować, jak i wyglądać. Po spróbowaniu jej będziecie zachwyceni.
Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitemPrzepis na niezwykłą mizerię z dodatkiem mięty
Składniki:
- 3 zielone ogórki
- 2 małe czerwone cebule, lub 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- garść liści mięty
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki cukru
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić doskonałą mizerię z dodatkiem mięty?
Przygotuj ogórki do mizerii. W tym celu dokładnie je wyszoruj lub obierz i pokrój w dość cienkie talarki. Warzywo przełóż do dużej miski.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Koperek oraz mięte opłucz i posiekaj. Składniki dodaj do miski z ogórkami.
Przygotuj sos do mizerii. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z posiekanym czosnkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem. Takim sosem polej mizerię, wymieszaj ją i podawaj do ulubionych dań. Z kuchni międzynarodowej gorąco polecamy mizerię na szwedzką modłę. Najlepszą i najzdrowszą surówkę z marchewki zrobisz przy z użyciem popularnego składnika.