Smakosze.pl

canva/ewg3D ; IG/darialadocha

Nie mieści się w głowie, z czym Ładocha podaje żurek. Zapomnij o jajkach

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żurek Darii Ładochy jest nieco inny niż tradycyjny. Gwiazda do kwaśnej zupy dodaje ziemniaczane purée, które sprawia, że nabiera ono ciekawej konsystencji. Jest przy tym wciąż smaczne i satysfakcjonujące. Musicie spróbować.
 

Przepis na wyśmienity żurek Darii Ładochy

Żurek można i warto przyrządzić w wersji roślinnej. Smak dania wydobędą odpowiednie zioła, chrzan oraz ziemniaczane purée. Jajek czy śmietany wcale nie będzie wam brakowało. Warto skosztować.

Składniki na żurek:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 ml żytniego zakwasu
  • 2 drobne ogórki kiszone
  • pół łyżeczki majeranku
  • 40 g chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 10 ml oleju rzepakowego
Składniki na purée ziemniaczane:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka rozdrobnionego koperku
  • 1 łyżka rozdrobnionej natki pietruszki
  • 1 większa cebula
  • 15 g masła
mizeria

Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić wyborny żurek? Przepis Darii Ładochy przyjemnie zaskakuje

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy bulion, zakwas i świeży chrzan. Wsypujemy także majeranek.

Chwilę gotujemy, a w międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy starte na tarce o niedużych oczkach ogórki kiszone. Dodajemy je do żurku i doprowadzamy całość do zagotowania. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.

Jak podać żurek?

Daria Ładocha proponuje znakomite purée ziemniaczane, którego przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy ugotować ziemniaki do miękkości w osolonym wrzątku, rozdrobnić i połączyć z ziołami oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na klasyczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę jajeczną , która w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Być może skusi was też przyrządzenie szynki w pysznej marynacie .

Żurek bez jaja jest pyszny.png
canva/trutenka

Źródło: dziendobry.tvn


 

Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ
Kaszanka z grilla

Dodaj szczyptę do kaszanki i wrzuć na grilla. Będziesz wręcz oczarowany jej smakiem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >