Nie mieści się w głowie, z czym Ładocha podaje żurek. Zapomnij o jajkach
Żurek Darii Ładochy jest nieco inny niż tradycyjny. Gwiazda do kwaśnej zupy dodaje ziemniaczane purée, które sprawia, że nabiera ono ciekawej konsystencji. Jest przy tym wciąż smaczne i satysfakcjonujące. Musicie spróbować.
Przepis na wyśmienity żurek Darii Ładochy
Żurek można i warto przyrządzić w wersji roślinnej. Smak dania wydobędą odpowiednie zioła, chrzan oraz ziemniaczane purée. Jajek czy śmietany wcale nie będzie wam brakowało. Warto skosztować.
Składniki na żurek:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 ml żytniego zakwasu
- 2 drobne ogórki kiszone
- pół łyżeczki majeranku
- 40 g chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego
Składniki na purée ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka rozdrobnionego koperku
- 1 łyżka rozdrobnionej natki pietruszki
- 1 większa cebula
- 15 g masła
Jak zrobić wyborny żurek? Przepis Darii Ładochy przyjemnie zaskakuje
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy bulion, zakwas i świeży chrzan. Wsypujemy także majeranek.
Chwilę gotujemy, a w międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy starte na tarce o niedużych oczkach ogórki kiszone. Dodajemy je do żurku i doprowadzamy całość do zagotowania. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Jak podać żurek?
Daria Ładocha proponuje znakomite purée ziemniaczane, którego przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy ugotować ziemniaki do miękkości w osolonym wrzątku, rozdrobnić i połączyć z ziołami oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulką.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na klasyczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę jajeczną, która w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Być może skusi was też przyrządzenie szynki w pysznej marynacie.
Źródło: dziendobry.tvn