Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem

Ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz
canva/MariaBrzostowska; IG/ewawachowicz

Ciasto bez pieczenia z nutą kokosa spodoba się najbardziej wybrednym łasuchom. Przepis Ewy Wachowicz jest prosty — wystarczy kilkukrotnie ułożyć warstwy gotowych ciasteczek oraz budyniu i schłodzić. Niesamowity deser nie zajmuje zatem wiele czasu. Musicie spróbować.
 

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia

Pyszny deser z ciasteczek i kremu budyniowego o smaku kokosa sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wykonanie zaproponowanej przez Ewę Wachowicz słodkości nie wymaga wiele czasu — najwięcej trwa chłodzenie. Warto poczekać, bo efekty są znakomite.

Składniki:

  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 300 g masła
  • 2 duże jaja
  • 500 ml mleka
  • 165 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Wsyp łyżeczkę do wątróbki z patelni. Kubki smakowe oszaleją ze szczęścia

Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Zaczynamy od odlania 125 ml mleka. Pozostałą objętość zagotowujemy z cukrem oraz niemal całą porcją wiórków kokosowych — zostawiamy około 20-30 g dekoracji. Do chłodnej małej porcji nabiału wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie go rozprowadzamy.

Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca lub rózgi, a następnie łączymy je z budyniem w szklance. Całość przelewamy do składników podgrzewanych w garnku. Mieszamy, a gdy się połączą pozostawiamy do ostudzenia. Migdały starannie siekamy i dodajemy do powstającego kremu do ciasta bez pieczenia.

Masło ucieramy z odrobiną soli, a następnie porcjami dodajemy je do ostudzonego budyniu z bakaliami. Pod koniec mieszania wlewamy spirytus. Blachę wykładamy folią spożywczą, a na dnie umieszczamy warstwę herbatników.

Ciasteczka przykrywamy niezbyt dużą ilością kremu budyniowego i wyrównujemy jego powierzchnię. Powtarzamy obie czynności, aż wyczerpiemy masę i ciastka, a wierzch deseru będą stanowiły herbatniki. Owijamy formę folią i przenosimy do lodówki na całą noc.

Jak podać ciasto bez pieczenia?

Ciasto bez pieczenia podajemy kolejnego dnia po udekorowaniu go wiórkami kokosowymi i topioną lub startą na tarce gorzką czekoladą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy prosty smakołyk przypominający blok sera żółtego. Być może skusi was też kultowy deser o smaku kawy, czyli tiramisu.

Ciasto bez pieczenia o smaku kokosa.png
canva/graphia76

Źródło: ewawachowicz