Już nie jarzynowa i gyros. Ta sałatka z ogórkowym sosem jest przebojem tych wakacji
Sałatka to zawsze dobry pomysł. Dlatego koniecznie poznaj ten przepis i przygotuj taką, która zdeklasuje wszystkie, nawet te najpopularniejsze sałatki. Jej przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje chwilę, a przez to zdążysz ją przygotować na dowolną okazję.
Ta sałatka bije inne na głowę
Sałatka jest doskonałym daniem, które można podać na dowolną okazję. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy, a także na lekki obiad czy spotkanie ze znajomymi. Taka jest również sałatka z przepisu, który poznasz za chwilę.
Swoim smakiem przebija ona nawet popularną jarzynową czy sałatkę gyros. Koniecznie musisz przygotować ją nawet dzisiaj. Cały proces jest nieskomplikowany i zajmuje dosłownie chwilę.
Sałatka z kilku składników
Sałatka z poniższego przepisu oprócz łatwego przygotowania ma także inną zaletę. Do jej zrobienia nie potrzeba wielu drogich produktów. Przekonasz się o tym, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać, bo każdy z nich jest niezbędny. Zdjęcia umeieszczone w artykule pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie , które znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g żółtego sera w kostce
- garść pomidorów koktajlowych
- biała część pora
- 1 długi ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej
- prażona cebula
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Sałatka z ogórkowym sosem - przepis
Filet z kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść go z błon. Pokrój go w drobną kostkę i przełóż do miski. Przypraw mieloną słodką papryką, pieprzem oraz solą. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, przełóż mięso i podsmaż.
Następnie przygotuj sos ogórkowy. Umytego ogórka zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj jogurt naturalny i starte ząbki czosnku. Przypraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj na jednolity sos.
Umyte pomidory koktajlowe przekrój na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Białą część pora umyj i drobno posiekaj w półokręgi. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na spodzie dużej miski ułóż kurczaka. Przykryj go posiekana cebulą czerwoną, a następnie ułóż na niej połowę sosu ogórkowego. Równomiernie go rozprowadź i ułóż na nim pomidory i por. Składniki przykryj odcedzoną kukurydzą konserwową, a ja przykryj porcją sosu. Rozprowadź go, a na wierzchu ułóż starty ser żółty. Całość obsyp prażoną cebulą i gotowe.
Sprawdź także