Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek
Dżem z gruszek jest jednym z tych jesiennych przetworów, których nie może zabraknąć w spiżarni. Aromatyczny smakołyk idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, racuchów lub słodkich bułeczek. Jest też o wiele zdrowszy od sklepowych dżemów, ponieważ nie zawiera ani grama sztucznych konserwantów.
Dżem z gruszek na zimę
Przełom lata i jesieni wciąż obfituje w sezonowe owoce i warzywa. Nadchodzi czas gruszek, które chociaż nieco zapomniane, potrafią zaskoczyć smakiem. Do przygotowania dżemu możemy wykorzystać każdą odmianę tych owoców. Od razu przygotuj większą ilość i zaskocz rodzinę niebanalnym dodatkiem do naleśników.
Warto podkreślić, że z gruszek przygotujemy zarówno słodkie, jak i wytrawne przetwory. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na gruszki w syropie do mięs. Swój sposób na te mało popularne owoce ma również niezawodna siostra Anastazja.
Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapustyLista składników na dżem z gruszek
Lista składników:
- kilogram dojrzałych gruszek
- sok z 1 cytryny
- ½ kilogramu cukru
- 5-6 goździków
- łyżeczka startego imbiru
- szklanka wody
Prosty i smaczny dżem z gruszek
Obierz gruszki i oczyść je z nasion. Następnie skrop owoce sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Wlej szklankę wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj do niej gruszki, cukier, imbir oraz goździki.
Gotuj całość, aż śliwki zmiękną, a sok wyparuje. Co jakiś czas mieszaj dżem, aby się nie przypalił. Gorącą papkę wlej do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Smacznego!