Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek
Monika Dec
Monika Dec 23.08.2024 17:43

Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

dżem z gruszek
Fot. Shutterstock/David Bokuhvala

Dżem z gruszek jest jednym z tych jesiennych przetworów, których nie może zabraknąć w spiżarni. Aromatyczny smakołyk idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, racuchów lub słodkich bułeczek. Jest też o wiele zdrowszy od sklepowych dżemów, ponieważ nie zawiera ani grama sztucznych konserwantów.

Dżem z gruszek na zimę

Przełom lata i jesieni wciąż obfituje w sezonowe owoce i warzywa. Nadchodzi czas gruszek, które chociaż nieco zapomniane, potrafią zaskoczyć smakiem. Do przygotowania dżemu możemy wykorzystać każdą odmianę tych owoców. Od razu przygotuj większą ilość i zaskocz rodzinę niebanalnym dodatkiem do naleśników.

Warto podkreślić, że z gruszek przygotujemy zarówno słodkie, jak i wytrawne przetwory. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na gruszki w syropie do mięs. Swój sposób na te mało popularne owoce ma również niezawodna siostra Anastazja.

gruszki.jpg
fot. Canva
Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapusty

Lista składników na dżem z gruszek

Lista składników:

  • kilogram dojrzałych gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • ½ kilogramu cukru
  • 5-6 goździków
  • łyżeczka startego imbiru
  • szklanka wody

Prosty i smaczny dżem z gruszek

Obierz gruszki i oczyść je z nasion. Następnie skrop owoce sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Wlej szklankę wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj do niej gruszki, cukier, imbir oraz goździki.

Gotuj całość, aż śliwki zmiękną, a sok wyparuje. Co jakiś czas mieszaj dżem, aby się nie przypalił. Gorącą papkę wlej do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Smacznego!

Projekt bez nazwy (12).jpg