Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kotlety. Wachowicz robi obłędne polonezy schabowe
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.08.2024 17:49

Żadne kotlety. Wachowicz robi obłędne polonezy schabowe

faszerowany schab  od Wachowicz
fot. Canva/Hanzelmann, Facebook/Ewa Wachowicz

Gwiazda kulinariów zaprezentowała swój sposób na roladki wieprzowe. Podaje je z duszonymi pieczarkami. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi z nich niezwykłe w smaku danie.

Polonezy wieprzowe

Aby odróżnić je od zwykłych kotletów schabowych, Ewa Wachowicz nazywa je polonezami. Słowo, którego używa, ma wiele znaczeń. Dobrze przyprawione i usmażone, takie roladki mają w sobie więcej z klasycznego polskiego tańca niż PRL-owskiego samochodu.

Danie, które proponuje była Miss Polonia, jest niezwykle proste i niedrogie do przyrządzenia. Pieczarki i schab regularnie wracają jako żelazne pozycje promocji w dyskontach. Choćby dlatego, ale oczywiście także dla smaku, warto włączyć to danie do repertuaru naszych obiadów.

faszerowane schabowe

Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

Smażenie roladek wieprzowych

W wypadku smażonych mięs duży problem sprawia czasem kwestia wyboru tłuszczu. Ewa Wachowicz stoi tu po stronie masła klarowanego. To oczyszczone z białek masło o wysokim punkcie dymienia nadaje niesłychany smak potrawom i warto często używać go w kuchni.

Składniki

  • ½ kg schabu bez kości
  • ½ kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
  • Sól, pieprz, słodka papryka wędzona
  • Masło klarowane, mąka do panierowania

Polonezy Ewy Wachowicz

Mięso kroimy i rozbijamy podobnie jak na kotlety schabowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie szklista, a następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy i dodajemy przecier pomidorowy i musztardę. Po wymieszaniu odstawiamy do wystudzenia.

Na plastry schabu nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Można umocować je wykałaczkami, by utrwalić ich kształt. Smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.

Wypróbuj też przepisy na zupę czosnkową i kotlety mielone z ważnymi dodatkami.

roladki ze schabu