Żadne kotlety. Wachowicz robi obłędne polonezy schabowe
Gwiazda kulinariów zaprezentowała swój sposób na roladki wieprzowe. Podaje je z duszonymi pieczarkami. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi z nich niezwykłe w smaku danie.
Polonezy wieprzowe
Aby odróżnić je od zwykłych kotletów schabowych, Ewa Wachowicz nazywa je polonezami. Słowo, którego używa, ma wiele znaczeń. Dobrze przyprawione i usmażone, takie roladki mają w sobie więcej z klasycznego polskiego tańca niż PRL-owskiego samochodu.
Danie, które proponuje była Miss Polonia, jest niezwykle proste i niedrogie do przyrządzenia. Pieczarki i schab regularnie wracają jako żelazne pozycje promocji w dyskontach. Choćby dlatego, ale oczywiście także dla smaku, warto włączyć to danie do repertuaru naszych obiadów.
Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłekSmażenie roladek wieprzowych
W wypadku smażonych mięs duży problem sprawia czasem kwestia wyboru tłuszczu. Ewa Wachowicz stoi tu po stronie masła klarowanego. To oczyszczone z białek masło o wysokim punkcie dymienia nadaje niesłychany smak potrawom i warto często używać go w kuchni.
Składniki
- ½ kg schabu bez kości
- ½ kg pieczarek
- 3 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
- Sól, pieprz, słodka papryka wędzona
- Masło klarowane, mąka do panierowania
Polonezy Ewy Wachowicz
Mięso kroimy i rozbijamy podobnie jak na kotlety schabowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie szklista, a następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy i dodajemy przecier pomidorowy i musztardę. Po wymieszaniu odstawiamy do wystudzenia.
Na plastry schabu nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Można umocować je wykałaczkami, by utrwalić ich kształt. Smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.
Wypróbuj też przepisy na zupę czosnkową i kotlety mielone z ważnymi dodatkami.