Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.
Chleb musi być świeży
Chleb jest bazowym składnikiem nie tylko śniadań, ale i ogólnie naszej diety. Dla wielu stanowi uzupełnienie wielu dań, na przykład zup, czy przystawek.
Dobry i świeży chleb to podstawa. Obecnie, coraz trudniej taki znaleźć. Nie zawsze uda nam się załapać na świeży w piekarni. Przeważnie chleb z marketu bardzo szybko traci swoje właściwości i smak. To dobry pretekst, by upiec pieczywo samemu. Spróbuj zrobić to z tym przepisem. Ja korzystam z niego od dawna.
Co będziesz potrzebować?
Do upieczenia tego chleba będziesz potrzebować składników z poniższej listy. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 450 g mąki typu 2000
- 30 ml oleju
- 15 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 700 ml wody
- sól
- ziarna słonecznika
- mleko
Jak zrobić ten prosty chleb?
Zacznij od dodania drożdży i cukru do miski. Oba składniki zalej ciepłą wodą i wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły . Wsyp obie mąki. Wlej olej oraz kilka szczypt soli. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .
Ciasto przykryj i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrośnięta masę podziel na pół. Każdą połówkę obsyp mąką i umieść w posmarowanych masłem blaszkach typu keksówka.
Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i obsyp ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzej w temperaturze 180 stopni i piecz przez 35 minut . Po tym czasie chleb należy pozostawić do wystygnięcia, a później krój na kromki i jedz z ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić paluszki z ziemniaków oraz jak zrobić ciasteczka bez mąki i cukru .