Smakosze.pl Przepisy Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
YouTube/@smaki katriny

Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.

Chleb musi być świeży

Chleb jest bazowym składnikiem nie tylko śniadań, ale i ogólnie naszej diety. Dla wielu stanowi uzupełnienie wielu dań, na przykład zup, czy przystawek.

Dobry i świeży chleb to podstawa. Obecnie, coraz trudniej taki znaleźć. Nie zawsze uda nam się załapać na świeży w piekarni. Przeważnie chleb z marketu bardzo szybko traci swoje właściwości i smak. To dobry pretekst, by upiec pieczywo samemu. Spróbuj zrobić to z tym przepisem. Ja korzystam z niego od dawna.

świeże pieczywo.jpg
Canva/@PublicDomainImages
Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki

Co będziesz potrzebować?

Do upieczenia tego chleba będziesz potrzebować składników z poniższej listy. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 450 g mąki typu 2000
  • 30 ml oleju
  • 15 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 700 ml wody
  • sól
  • ziarna słonecznika
  • mleko

Jak zrobić ten prosty chleb?

Zacznij od dodania drożdży i cukru do miski. Oba składniki zalej ciepłą wodą i wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły . Wsyp obie mąki. Wlej olej oraz kilka szczypt soli. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .

Ciasto przykryj i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrośnięta masę podziel na pół. Każdą połówkę obsyp mąką i umieść w posmarowanych masłem blaszkach typu keksówka.

Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i obsyp ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzej w temperaturze 180 stopni i piecz przez 35 minut . Po tym czasie chleb należy pozostawić do wystygnięcia, a później krój na kromki i jedz z ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić paluszki z ziemniaków oraz jak zrobić ciasteczka bez mąki i cukru .

mąka.jpg
Canva/@Felicity Tai
Moja rodzina domaga się tego ciasta dosłownie co kilka dni. Na szczęście zrobienie go zajmuje kilkanaście minut
Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy