Ciasteczka bez cukru i mąki to hit w moim domu. Każdy umie je zrobić
W Nowym Roku postanowiliśmy ograniczyć cukier. Nikt nie sądził, że będzie to takie przyjemne! Ostatnio hitem w moim domu są pyszne i zdrowe ciasteczka. Robimy je na okrągło. Są najprostsze na świecie.
Ciasteczka bez mąki?
Tak, ciasteczka bez mąki. Więcej – przede wszystkim bez cukru. Jak to? Dziwisz się, przecież miało być słodko. Będzie, bo cukier w tych ciasteczkach pochodzi z naturalnych składników i jest go dużo mniej.
Słodycz w tym przepisie bierze się przede wszystkim z suszonej moreli. A dodatkowo z orzechów, nasion, czy pestek, które również cukier posiadają, choć w dużo mniejszej ilości. Będzie pysznie i zdrowo. Spróbuj, zdziwisz się, jakie to dobre.
W życiu nie jadłam lepszego śniadania. Jajka po turecku to moje największe odkrycieMąka niepotrzebna, więc co?
Zaopatrz się w składniki z tej listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sub und Gesund, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 60 g orzechów włoskich
- 100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60 g migdałów
- 20 g sezamu
- 20 g maku
- 40 g nasion słonecznika
- 40 g pestek dyni
- 10 g nasion lnu
- 10 g miodu
- 1 jajko
Jak zrobić te pyszne ciasteczka?
Zacznij od włożenia suszonych moreli do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i odstaw. Za pomocą dziadka do orzechów obierz orzechy włoskie. Obrane orzechy posiekaj na małą kostkę.
Przesyp wszystko do miski. Dodaj orzeszki ziemne, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika i lnu. Wsyp sezam i mak. Morele odcedź, przełóż na deskę i pokrój w kostkę. Wsyp do miski.
Następnie weź jajko i oddziel białko od żółtka. Otrzymane białko wlej do miski. Dodaj miód i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na niej układaj masę z orzechów i pestek, a następnie formuj okrągłe ciasteczka. Bardzo pomocny będzie tu tzw. ring, czyli obręcz, do której możesz wlać ciasteczkową masę. Narzędzie nie jest jednak niezbędne – możesz nałożyć masę łyżką i wyrównać ją dookoła nadając ciasteczkom okrągły kształt. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Potem wystarczy już tylko chrupać. I to bez cukru. Za to ze smakiem. Sprawdź, co dodawać do domowego smalcu oraz jak zrobić sos pieczeniowy.