Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasteczka bez cukru i mąki to hit w moim domu. Każdy umie je zrobić
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.01.2024 09:34

Ciasteczka bez cukru i mąki to hit w moim domu. Każdy umie je zrobić

ciasteczka bez cukru
YouTube/@Sub und Gesund

W Nowym Roku postanowiliśmy ograniczyć cukier. Nikt nie sądził, że będzie to takie przyjemne! Ostatnio hitem w moim domu są pyszne i zdrowe ciasteczka. Robimy je na okrągło. Są najprostsze na świecie.

Ciasteczka bez mąki?

Tak, ciasteczka bez mąki. Więcej – przede wszystkim bez cukru. Jak to? Dziwisz się, przecież miało być słodko. Będzie, bo cukier w tych ciasteczkach pochodzi z naturalnych składników i jest go dużo mniej. 

Słodycz w tym przepisie bierze się przede wszystkim z suszonej moreli. A dodatkowo z orzechów, nasion, czy pestek, które również cukier posiadają, choć w dużo mniejszej ilości. Będzie pysznie i zdrowo. Spróbuj, zdziwisz się, jakie to dobre. 

ciasteczko w rękach.jpg
YouTube/@Sub und Gesund
W życiu nie jadłam lepszego śniadania. Jajka po turecku to moje największe odkrycie

Mąka niepotrzebna, więc co?

Zaopatrz się w składniki z tej listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sub und Gesund, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule. 

Składniki:

  • 60 g orzechów włoskich
  • 100 g orzeszków ziemnych (niesolonych) 
  • 60 g migdałów
  • 20 g sezamu
  • 20 g maku
  • 40 g nasion słonecznika
  • 40 g pestek dyni
  • 10 g nasion lnu
  • 10 g miodu
  • 1 jajko

Jak zrobić te pyszne ciasteczka?

Zacznij od włożenia suszonych moreli do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i odstaw. Za pomocą dziadka do orzechów obierz orzechy włoskie. Obrane orzechy posiekaj na małą kostkę

Przesyp wszystko do miski. Dodaj orzeszki ziemne, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika i lnu. Wsyp sezam i mak. Morele odcedź, przełóż na deskę i pokrój w kostkę. Wsyp do miski.

Następnie weź jajko i oddziel białko od żółtka. Otrzymane białko wlej do miski. Dodaj miód i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na niej układaj masę z orzechów i pestek, a następnie formuj okrągłe ciasteczka. Bardzo pomocny będzie tu tzw. ring, czyli obręcz, do której możesz wlać ciasteczkową masę. Narzędzie nie jest jednak niezbędne – możesz nałożyć masę łyżką i wyrównać ją dookoła nadając ciasteczkom okrągły kształt. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Potem wystarczy już tylko chrupać. I to bez cukru. Za to ze smakiem. Sprawdź, co dodawać do domowego smalcu oraz jak zrobić sos pieczeniowy

orzechy.jpg
Canva/@robert6666