Te chrupiące paluszki to najlepsze, co można mieć z ziemniaków. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem
Ziemniaki można podawać na wiele sposobów, jednak ten bije wszystkie na głowę. Ziemniaczane paluszki to coś niezwykłego! Są smaczne i łatwe w przygotowaniu a przy tym bardzo efektowne. Można podawać je jako dodatek do potraw lub jako niezależną przekąskę. Goście będą pod wrażeniem a dzieci – zachwycone.
Ziemniaki – najlepsze warzywo
Ziemniaki mają nie tylko świetne walory smakowe. Ich siłą jest też to, że można zrobić z nich wiele dodatków do dań głównych, takich jak kluski, placki, frytki lub jak w tym przypadku – chrupiące paluszki.
Dodatkowo ziemniaki dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Przede wszystkim jednak – są niezwykle uniwersalne i nadają się do kulinarnych eksperymentów.
Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest wyjątkowo łatwe do zrobieniaProsty przepis. Ziemniaki i...
Oprócz tego warzywa będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Sprawdź, czy masz je w domu i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cooking Lee's, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- natka pietruszki
- 100 g mozzarelli
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Jak zrobić te chrupiące paluszki?
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do pełnej miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i rozbij na gładką masę.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do warzywa. Dopraw pieprzem i solą. Wsyp startą mozzarellę, mąkę kukurydzianą oraz skrobię. Całość dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Gotową masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego. Nie masz rękawa? Odetnij niewielki róg w mocnej torebce foliowej. Teraz wyciskaj długie paluszki ziemniaczane. Najlepiej układać je na papierze do pieczenia, co pozwoli uniknąć przyklejenia się ziemniaków do powierzchni blatu.
W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Musi go być tyle dużo, aby każdy z paluszków mógł się zanurzyć w całości. Na rozgrzany olej wykładaj paluszki i smaż do momentu przyrumienienia na złocisty kolor. Chrupiąca przekąska gotowa. Podawaj jako dodatek do dań lub osobno – z ulubionym sosem. Sprawdź, jak zrobić najlepsze śniadanie oraz jaki składnik zmieni smak twoich racuchów.