Smakosze.pl Porady Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Canva/Langan

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent

6 grudnia 2023

Grzyby będą królować w wielu wigilijnych potrawach. Jednak zanim zaczniemy się cieszyć ich smakiem, musimy je odpowiednio przygotować. Polecam patent, który wspaniale wpłynie na smak grzybów i skróci czas ich gotowania.

Grzyby na wigilijnym stole

Wigilia bez grzybów? Nie ma takiej opcji! Przecież grzyby znajdziemy w uszkach, w barszczu i w pierogach. Niektórzy przyrządzają apetyczne śledzie z grzybami i kapustę, której smaku dodają właśnie grzyby. Jednak zanim skosztujemy tych wyjątkowych wigilijnych potraw, musimy odpowiednio grzyby przygotować.

Wiele osób grzyby moczy w wodzie, żeby stały się miękkie i szybciej ugotowały . W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych zanieczyszczeń z grzybów. Drobinki leśnej ściółki czy piasku mogą przecież jeszcze się na nich znaleźć. Jednak oprócz wody do moczenia grzybów można wykorzystać inny produkt.

suszone grzyby
Canva/Scott Forrest
Wrzuć to do mięsa i ulep kotlety. Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki

Wymocz suszone grzyby w mleku i nadaj im smaku

Zalanie suszonych grzybów mlekiem to sposób znany jeszcze ze staropolskiej kuchni . Niektóre przepisy radziły, by mleko delikatnie osolić, suszone grzyby moczyć 4-5 godzin. To miało wpłynąć na ich smak. Grzyby stawały się wyjątkowo delikatne i smakowały jak świeże.

Po wymoczeniu grzybów przekładano je do garnka, zalewano wodą i gotowano do miękkości. Dzięki moczeniu w mleku grzyby tracą charakterystyczną goryczkę. Idealnie połączą się z kiszoną kapustą do pierogów i uszek. Jak długo należy gotować grzyby po moczeniu w mleku?

Gotuj suszone grzyby po moczeniu w mleku

Gdy już wymoczymy suszone grzyby w mleku, to musimy je gotować na niedużym ogniu przez około 90 minut. Jeśli będą miękkie, to studzimy je, a następnie odcedzamy. Potem kroimy w paseczki i dodajemy do kapusty kiszonej. Co zrobić z wodą po gotowaniu grzybów?

Nie wylewajmy jej, ale użyjmy jako aromatycznego wywaru do zupy grzybowej. Przyda się też jako sos do pieczeni i mięs. Możemy też ją zamrozić i wykorzystać później w kuchni. Pisaliśmy o patencie na marynowane grzyby. Informowaliśmy o niebieskim grzybie, który pojawił się w polskich lasach.

barszcz czerwony
Canva/joannawnuk

Źródło: przyslijprzepis.pl, haps.pl

Ten przepis na piernik dostałam od kochanej babci. Mało kto wie o tym dodatku, z nim zawsze się udaje
Dodaję to do ciasta zamiast mąki i mleka. Z tym składnikiem naleśniki są delikatne i elastyczne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy