Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hit

Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hit

Grzyby panierowane w słoikach
YT/Menu Dorotki

Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
 

Nietuzinkowy pomysł na grzyby

Nadmiar grzybów przyniesionych z lasu potrafi przytłoczyć. W końcu ile można jeść kotlety czy kluski z sosem? Z jednego gatunku można jednak przyrządzić znakomity smakołyk, który trochę postoi w spiżarce.

Poznałam go na ostatniej wycieczce w góry, kiedy skusiłam się na przyrządzone przez lokalną kucharkę nietuzinkowe grzyby z zalewy. Na szczęście nie miała nic przeciw, bym zapoznała się z przepisem. Wyjawia on jakie przyprawy są niezbędne do ich przygotowania.

Czubajka kania.jpg
Canva / adrianam13
Nie przepłacam za ptasie mleczko od kiedy znam ten przepis. Teraz robię je sama w zaledwie 15 minut

Pyszne grzyby panierowane w słoikach

Sowy — bo tak nazywa się to cudo — wykonuje się najczęściej z kani. Jest ona grzybem dość suchym, ale bogatym w białko i inne cenne składniki odżywcze.

Doskonale nadaje się do panierowania, więc czemu nie spróbować przygotować jej „na zapas” w aromatycznej zalewie? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pełną listę składników podaję poniżej — musicie spróbować.

Składniki:

  • 1,5 kg kani czubajek (zamiennie można użyć całorocznego boczniaka)
  • 1,25 litra wody
  • 220 g cukru
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 125 ml octu winnego
  • 40 g soli
  • 1 średnia marchewka
  • 2 większe cebule
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do zrobienie rarytasu potrzebne oczywiście będą jeszcze wspomniane już naczynia. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć. Upewnijcie się też, że nakrętki nie są uszkodzone i działajcie według zamieszczonej poniżej instrukcji. Będzie pysznie.

Jak zrobić sowy, czyli pyszne grzyby panierowane?

Zaczynam od dokładnego oczyszczenia kani. Z grzybów palcem usuwam łuski, które na patelni mogą się palić i nadawać goryczy. Pozbywam się też trzonków, zachowując je do bulionów. Większe kapelusze dzielę na pół lub nawet na 4 części.

Tak przygotowane grzyby panieruję w jajkach roztrzepanych z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju smażę przygotowane kotlety. Korzystam z niewielkiej mocy palnika i czekam cierpliwie, aż się zrumienią — grzybów nie powinno się zbyt często obracać.

Gdy już kanie panierowane będą gotowe, sporządzam zalewę. Cebule obieram i kroje w większą kostkę, a pozbawioną skórki marchewkę w drobne sześciany. Warzywa wraz z wodą, octem jabłkowym i winnym, cukrem i przyprawami w kawałku umieszczam w dużym garnku.

Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez kwadrans. Grzyby panierowane układam w słoikach na płasko — jeden na drugim. Naczynia wypełniam zalewą, pilnując, by trafiły tam też porcje cebuli i marchewki.

Zamykam i pasteryzuję, gotując przez kwadrans w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Ustawiam do góry dnem i czekam, aż ostygną. Chłodne obracam i przenoszę do spiżarki.

Jak podawać grzyby panierowane?

Przede wszystkim należy odczekać co najmniej 10 dni od sporządzenia, nim otworzymy słoik — grzyby muszą się w tej zalewie „przegryźć”. Będą doskonale smakowały z pieczywem lub nawet jako element obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przysmaki z grzybami. Sprawdźcie jak zrobić wyborną solankę z boczniakami — hodowlanymi okazami, które i do zrobienia sów będą odpowiednie. Być może zainteresuje was też receptura na nietuzinkową zupę z leśnych grzybów.

marynowana kania.jpg
Canva / yulia-bogdanova