Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hit
![Grzyby panierowane w słoikach](https://images.iberion.media/images/1920/Grzyby_w_sloikach_d96f9e7e7c.jpg)
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
Nietuzinkowy pomysł na grzyby
Nadmiar grzybów przyniesionych z lasu potrafi przytłoczyć. W końcu ile można jeść kotlety czy kluski z sosem? Z jednego gatunku można jednak przyrządzić znakomity smakołyk, który trochę postoi w spiżarce.
Poznałam go na ostatniej wycieczce w góry, kiedy skusiłam się na przyrządzone przez lokalną kucharkę nietuzinkowe grzyby z zalewy. Na szczęście nie miała nic przeciw, bym zapoznała się z przepisem. Wyjawia on jakie przyprawy są niezbędne do ich przygotowania.
![Czubajka kania.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Czubajka_kania_14a40be19e.jpg)
Pyszne grzyby panierowane w słoikach
Sowy — bo tak nazywa się to cudo — wykonuje się najczęściej z kani. Jest ona grzybem dość suchym, ale bogatym w białko i inne cenne składniki odżywcze.
Doskonale nadaje się do panierowania, więc czemu nie spróbować przygotować jej „na zapas” w aromatycznej zalewie? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pełną listę składników podaję poniżej — musicie spróbować.
Składniki:
- 1,5 kg kani czubajek (zamiennie można użyć całorocznego boczniaka)
- 1,25 litra wody
- 220 g cukru
- 125 ml octu jabłkowego
- 125 ml octu winnego
- 40 g soli
- 1 średnia marchewka
- 2 większe cebule
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 duże jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do zrobienie rarytasu potrzebne oczywiście będą jeszcze wspomniane już naczynia. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć. Upewnijcie się też, że nakrętki nie są uszkodzone i działajcie według zamieszczonej poniżej instrukcji. Będzie pysznie.
Jak zrobić sowy, czyli pyszne grzyby panierowane?
Zaczynam od dokładnego oczyszczenia kani. Z grzybów palcem usuwam łuski, które na patelni mogą się palić i nadawać goryczy. Pozbywam się też trzonków, zachowując je do bulionów. Większe kapelusze dzielę na pół lub nawet na 4 części.
Tak przygotowane grzyby panieruję w jajkach roztrzepanych z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju smażę przygotowane kotlety. Korzystam z niewielkiej mocy palnika i czekam cierpliwie, aż się zrumienią — grzybów nie powinno się zbyt często obracać.
Gdy już kanie panierowane będą gotowe, sporządzam zalewę. Cebule obieram i kroje w większą kostkę, a pozbawioną skórki marchewkę w drobne sześciany. Warzywa wraz z wodą, octem jabłkowym i winnym, cukrem i przyprawami w kawałku umieszczam w dużym garnku.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez kwadrans. Grzyby panierowane układam w słoikach na płasko — jeden na drugim. Naczynia wypełniam zalewą, pilnując, by trafiły tam też porcje cebuli i marchewki.
Zamykam i pasteryzuję, gotując przez kwadrans w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Ustawiam do góry dnem i czekam, aż ostygną. Chłodne obracam i przenoszę do spiżarki.
Jak podawać grzyby panierowane?
Przede wszystkim należy odczekać co najmniej 10 dni od sporządzenia, nim otworzymy słoik — grzyby muszą się w tej zalewie „przegryźć”. Będą doskonale smakowały z pieczywem lub nawet jako element obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przysmaki z grzybami. Sprawdźcie jak zrobić wyborną solankę z boczniakami — hodowlanymi okazami, które i do zrobienia sów będą odpowiednie. Być może zainteresuje was też receptura na nietuzinkową zupę z leśnych grzybów.
![marynowana kania.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_kania_f77d65b9c4.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Mcdonalds](https://images.iberion.media/images/origin/Mcdonalds_8704674c6a.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_8b07875b58.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)