Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję to do ciasta zamiast mąki i mleka. Z tym składnikiem naleśniki są delikatne i elastyczne

Dodaję to do ciasta zamiast mąki i mleka. Z tym składnikiem naleśniki są delikatne i elastyczne

Naleśniki
shutterstock

Ciasto na naleśniki można wykonać bez wlewania mleka i wsypywania mąki. Zamiast nich potrzebny będzie tylko jeden produkt, który kupicie w dowolnym sklepie spożywczym. Na pewno o nim słyszeliście, a efekty są tak dobre, że rodzina wam podziękuje.

Sprytny sposób na naleśniki

Jeśli zabrakło wam mąki lub mleka, nie musicie rezygnować z naleśników. Niedawno znalazłam przepis, który pozwala mi na przygotowanie smakowitego dania — wprost idealnego na śniadanie, ale również na obiad i na kolację — bez tych produktów.

Sekretem opartej na zasadach diety ketogenicznej receptury jest inny produkt mleczny, który zadba o konsystencję ciasta na naleśniki i sprawi, że nie będzie się ono rwało po usmażeniu. Sprawdźcie co to takiego, zostając z nami.

Smażenie naleśników (2).jpg
canva/Backyard Productions
Co roku na Wigilię robię tę sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową, rodzina ją uwielbia

Przepis na ciasto na naleśniki bez jajek i mleka

Zamiast zastanawiać się ile mleka wlać i jak dużo wsypać mąki wyjmijcie z lodówki mascarpone i połączcie je z dwoma innymi produktami. Z takiego ciasta wyjdą elastyczne, smaczne i sycące naleśniki. Trzeba choć raz spróbować.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 40 g mascarpone
  • 30 g miękkiego masła
  • szczypta soli oraz cukru
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Z kilku składników w prosty sposób przygotujecie naleśniki — idealne na śniadanie i nie tylko. Do ich wykonania przyda się dobry blender, który połączy produkty. Przygotowanie opisuję w zamieszczonej poniżej instrukcji.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Nie potrzebujecie mleka ani mąki

Najpierw do pojemnika blendera wbijam jajka. Odmierzam mascarpone oraz masło i oraz niewielkie ilości przypraw. Te ostatnie zadbają o dobry smak i rumianość naleśników — nie pomijajcie ich.

Wszystko blenduję na gładką masę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, po czym wylewam na niego porcję ciasta na naleśniki. Starannie rozprowadzam po powierzchni naczynia i smażę na średnim ogniu około 2 minut.

Wtedy mniej więcej brzegi naleśnika zaczną odchodzić i będzie można go obrócić, by powtórzyć smażenie z drugiej strony. Gotowe danie układam na czystym talerzu, by niego ostygło.

Jak podać naleśniki bez mleka i mąki?

Do przysmaku pasują zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. Polecamy wykorzystanie kolejnej porcji mascarpone do posmarowania naleśnika i dodanie domowej konfitury. Smacznie będzie też z dusznym szpinakiem połączonym z fetą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasto na naleśniki. Zróbcie je z mąki gryczanej i wody, a nawet weganie będą zachwyceni. Być może skusi was też patent na naleśniki amerykańskie, czyli puszyste pancakes.

Ciasto na naleśniki sprawia, że są elastyczne.jpg
canva/pixelshot