Dodaję to do ciasta zamiast mąki i mleka. Z tym składnikiem naleśniki są delikatne i elastyczne
Ciasto na naleśniki można wykonać bez wlewania mleka i wsypywania mąki. Zamiast nich potrzebny będzie tylko jeden produkt, który kupicie w dowolnym sklepie spożywczym. Na pewno o nim słyszeliście, a efekty są tak dobre, że rodzina wam podziękuje.
Sprytny sposób na naleśniki
Jeśli zabrakło wam mąki lub mleka, nie musicie rezygnować z naleśników. Niedawno znalazłam przepis, który pozwala mi na przygotowanie smakowitego dania — wprost idealnego na śniadanie, ale również na obiad i na kolację — bez tych produktów.
Sekretem opartej na zasadach diety ketogenicznej receptury jest inny produkt mleczny, który zadba o konsystencję ciasta na naleśniki i sprawi, że nie będzie się ono rwało po usmażeniu. Sprawdźcie co to takiego, zostając z nami.
Co roku na Wigilię robię tę sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową, rodzina ją uwielbiaPrzepis na ciasto na naleśniki bez jajek i mleka
Zamiast zastanawiać się ile mleka wlać i jak dużo wsypać mąki wyjmijcie z lodówki mascarpone i połączcie je z dwoma innymi produktami. Z takiego ciasta wyjdą elastyczne, smaczne i sycące naleśniki. Trzeba choć raz spróbować.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 40 g mascarpone
- 30 g miękkiego masła
- szczypta soli oraz cukru
- 1 łyżka oleju do smażenia
Z kilku składników w prosty sposób przygotujecie naleśniki — idealne na śniadanie i nie tylko. Do ich wykonania przyda się dobry blender, który połączy produkty. Przygotowanie opisuję w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Nie potrzebujecie mleka ani mąki
Najpierw do pojemnika blendera wbijam jajka. Odmierzam mascarpone oraz masło i oraz niewielkie ilości przypraw. Te ostatnie zadbają o dobry smak i rumianość naleśników — nie pomijajcie ich.
Wszystko blenduję na gładką masę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, po czym wylewam na niego porcję ciasta na naleśniki. Starannie rozprowadzam po powierzchni naczynia i smażę na średnim ogniu około 2 minut.
Wtedy mniej więcej brzegi naleśnika zaczną odchodzić i będzie można go obrócić, by powtórzyć smażenie z drugiej strony. Gotowe danie układam na czystym talerzu, by niego ostygło.
Jak podać naleśniki bez mleka i mąki?
Do przysmaku pasują zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. Polecamy wykorzystanie kolejnej porcji mascarpone do posmarowania naleśnika i dodanie domowej konfitury. Smacznie będzie też z dusznym szpinakiem połączonym z fetą.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasto na naleśniki. Zróbcie je z mąki gryczanej i wody, a nawet weganie będą zachwyceni. Być może skusi was też patent na naleśniki amerykańskie, czyli puszyste pancakes.