Smakosze.pl

YouTube/@foresthunger

Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem

19 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.

Jesienią idź na grzyby

Grzybiarze z utęsknieniem czekają na każde wyjście do lasu. Jeśli do tego jest ciepło i deszczowo, to znak, że grzybów w lasach może nie zabraknąć. Zwykle grzybiarze wypatrują borowików, kozaków, czy podgrzybków. Cieszą też rydze i kurki. 

Grzyby zwykle mają kolory brązu, beżu, czy żółci. Rydze bywają pomarańczowe, podobnie jak kurki. Do takich kolorów grzybów jesteśmy w lasach przyzwyczajeni. Jednak pora wypatrywać niebieskiego grzyba. Co to za okaz? To piaskowiec modrzak. 

Piaskowiec modrzak
YouTube/@foresthunger
syrop z cytryny

Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odporności

CZYTAJ DALEJ

Niebieski grzyb nie lada przysmakiem

Piaskowiec modrzak to wyjątkowy grzyb. Z wierzchu jest beżowy, a kapelusz ma w kolorze słomkowożółtym lub żółtobrązowym. Jest matowy i przypomina zamsz. Najczęściej rośnie pod sosnami, brzozami, dębami i bukami. 

Jednak już w lesie widoczny jest odcień niebieski na tym grzybie. Gdy go natniemy, kolor staje się bardzo intensywny. Piaskowiec modrzak wygląda, jakby go ktoś zanurzył w atramencie. W miejscu dotknięcia czy uszkodzenia pojawia się niebieska barwa.

Piaskowiec modrzak jak borowik

Piaskowiec modrzak w niektórych rejonach Polski jest niezwykle rzadkim okazem. To grzyb jadalny i dopuszczony do sprzedaży. Potocznie bywa nazywany siniuchem, gniewakiem, siniakiem lub sinym grzybkiem. Grzybiarze, którzy go spotykają w lasach i do tego zbierają to prawdziwi szczęściarze.

Wszystko dlatego, że piaskowiec modrzak smakuje jak borowik i jest wyjątkowo rzadki. Nadaje się do suszenia, ale będzie też smacznym składnikiem sosów i zup. Grzybiarze raczej rzadko po niego sięgają ze względu na niebieski odcień. To cecha charakterystyczna tego grzyba i nie należy się jej obawiać. Piaskowiec modrzak jest jadalny i smakuje jak borowik. Pisaliśmy o przepisie na pyszne grzybki marynowane. Radziliśmy też, jak uprawiać borowiki w domu. 

Piaskowiec modrzak
YouTube/@foresthunger
racuchy z dynią

Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają

CZYTAJ DALEJ
brukselka

Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >