Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem
Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.
Jesienią idź na grzyby
Grzybiarze z utęsknieniem czekają na każde wyjście do lasu. Jeśli do tego jest ciepło i deszczowo, to znak, że grzybów w lasach może nie zabraknąć. Zwykle grzybiarze wypatrują borowików, kozaków, czy podgrzybków. Cieszą też rydze i kurki.
Grzyby zwykle mają kolory brązu, beżu, czy żółci. Rydze bywają pomarańczowe, podobnie jak kurki. Do takich kolorów grzybów jesteśmy w lasach przyzwyczajeni. Jednak pora wypatrywać niebieskiego grzyba. Co to za okaz? To piaskowiec modrzak.
Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odpornościNiebieski grzyb nie lada przysmakiem
Piaskowiec modrzak to wyjątkowy grzyb. Z wierzchu jest beżowy, a kapelusz ma w kolorze słomkowożółtym lub żółtobrązowym. Jest matowy i przypomina zamsz. Najczęściej rośnie pod sosnami, brzozami, dębami i bukami.
Jednak już w lesie widoczny jest odcień niebieski na tym grzybie. Gdy go natniemy, kolor staje się bardzo intensywny. Piaskowiec modrzak wygląda, jakby go ktoś zanurzył w atramencie. W miejscu dotknięcia czy uszkodzenia pojawia się niebieska barwa.
Piaskowiec modrzak jak borowik
Piaskowiec modrzak w niektórych rejonach Polski jest niezwykle rzadkim okazem. To grzyb jadalny i dopuszczony do sprzedaży. Potocznie bywa nazywany siniuchem, gniewakiem, siniakiem lub sinym grzybkiem. Grzybiarze, którzy go spotykają w lasach i do tego zbierają to prawdziwi szczęściarze.
Wszystko dlatego, że piaskowiec modrzak smakuje jak borowik i jest wyjątkowo rzadki. Nadaje się do suszenia, ale będzie też smacznym składnikiem sosów i zup. Grzybiarze raczej rzadko po niego sięgają ze względu na niebieski odcień. To cecha charakterystyczna tego grzyba i nie należy się jej obawiać. Piaskowiec modrzak jest jadalny i smakuje jak borowik. Pisaliśmy o przepisie na pyszne grzybki marynowane. Radziliśmy też, jak uprawiać borowiki w domu.