Ten przepis na piernik dostałam od kochanej babci. Mało kto wie o tym dodatku, z nim zawsze się udaje
![Piernik z dodatkiem](https://images.iberion.media/images/1920/Piernik_z_dodatkiem_8ad172bcae.jpg)
Piernik to idealne ciasto na święta. W moim domu nie robimy go już jednak z tradycyjnego przepisu. Za namową babci, która ujawniła swój patent na ten klasyk, korzystamy z jednego dodatku, z którym pieczenie jest szybkie i proste. Musicie spróbować.
Takiego dodatku do piernika nie próbowaliście
Piernik zawsze kojarzył mi się z długim przygotowywaniem. Staropolski przepis wymaga w końcu, by ciasto spędziło minimum 4 tygodnie w chłodzie, nim je upieczemy, nasączymy i przełożymy owocową masą.
Moja babcia oczywiście znała ten przepis, ale je zdaniem wypiek nie był rewelacyjny. Z tym się nie zgadzam, ale prostszą opcję z nietypowym składnikiem musiałam przetestować. Co dodaje się w niej do masy? Zdradzam w dalszej części artykułu.
![Masa na piernik.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Masa_na_piernik_b1e647bdbb.jpg)
Przepis na ciasto na naleśniki bez jajek i mleka
Ten piernik przygotowuje się niemalże ekspresowo. Dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków jest też bardzo delikatny. Upieczone ciasto wprost rozpływa się w ustach i każdemu posmakuje. Warto się skusić.
Składniki:
- 2 duże jajka
- 110 g cukru
- 125 ml miodu
- 80 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 15 g kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 50-60 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czekolada do dekoracji (opcja)
Z podanych produktów przygotujecie smaczny i zachwycający konsystencją piernik. Do jego wykonania przyda się wam jeszcze forma o wymiarach 17 cm x 27 cm wyłożona papierem do pieczenia. Inne niezbędne informacje znajdziecie w poniższej instrukcji.
Jak zrobić pyszny piernik? Kluczowe są ugotowane ziemniaki
Zaczynam od przesiania mąki pszennej do misy miksera. Dodaję ziemniaki i sól, a następnie wbijam jajka i wlewam olej rzepakowy oraz miód. Wsypuję jeszcze cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika.
Starannie wyrabiam masę na piernik. Przenoszę ją w całości do formy i wyrównuję wierzch. Posypuje jeszcze niezbyt drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Piernik będzie gotowy, gdy patyczek zanurzony w cieście, po wyjęciu z niego będzie suchy. Studzę przed pokrojeniem.
Jak podać piernik z ziemniakami?
Ciepłe ciasto warto posypać startą na drobne wiórki czekoladą. Powstanie nam coś w rodzaju delikatnej polewy. Nic nie stoi też na przeszkodzie też, by piernika przełożyć powidłami śliwkowymi.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasto na święta. Oprócz piernika zróbcie sernik dyniowy — jest znakomity, a na pewno macie zamrożone warzywne purée. Być może skusi was też patent na makowiec japoński — nie trzeba go zawijać, wiec jest prościej niż przy klasycznej roladzie.
![Piernik z ziemniakami jest znakomity.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Piernik_z_ziemniakami_jest_znakomity_6c31be7fd9.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Gulasz na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/Gulasz_na_obiad_b9c819439c.jpg)
![Karp smażony z dwoma dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/Karp_smazony_z_dwoma_dodatkami_25bde762bf.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)