Wrzuć to do mięsa i ulep kotlety. Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki
Kotlety mielone bez bułki mogą być smaczne i zwarte. Wystarczy, że do mięsa dodamy jeden dobrze znany wielu smakoszom produkt. Nie jest drogi, a zdziała cuda. Musicie spróbować — tak dobrego obiadu dawno nie jedliście.
Tego dodatku do kotletów mielonych nie znacie
Jeśli musicie uważać na pszenicę w diecie, pewnie nie raz zastanawialiście się jak zrobić kotlety mielone. Zastąpienie bułki — nieważne czy tartej, czy moczonej w mleku — jest konieczne, a przepisów w internecie jest wiele.
My znaleźliśmy prosty i smaczny patent z dodatkiem, który najczęściej ląduje na pieczywie. W mięsnej masie też się sprawdzi i nada naszym kotletom mielonym znakomitej konsystencji, jednocześnie trzymając masę w ryzach. Co to takiego? Czytajcie dalej, by poznać sekret pysznego obiadowego dania bez glutenu.
Ten przepis na piernik dostałam od kochanej babci. Mało kto wie o tym dodatku, z nim zawsze się udajePrzepis na bezglutenowe kotlety mielone
Lekkie, mięsne kulki bez bułki będą zachowywały swój kształt, gdy dodacie do nich kremowy serek kanapkowy. Wybierzcie dobrej jakości nabiał i podkręćcie jego smak przyprawami, a danie przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 duża łyżka serka kanapkowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- mąka ryżowa do obtoczenia
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Z podanych produktów przygotujecie nierozpadające się, a jednocześnie rozpływające się w ustach kotlety mielone. Co trzeba zrobić, by się udały? Wyjaśniam w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić pyszne kotlety mielone bez bułki? Znam przepis
Zaczynam od posiekania cebuli i czosnku. Warzywa smażę na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju, najpierw wrzucając cebulę, a na ostatnią minutę czosnek. Ostudzone przenoszę do mięsa mielonego.
Wbijam jajko i dodaję serek — najlepiej śmietankowy, ale może też zawierać szczypiorek. Masę doprawiam słodką papryką, solidną szczyptą pieprzu oraz odrobiną soli. Wyrabiam przez kilka minut.
Zwilżonymi dłońmi formuję nieduże kuleczki, które delikatnie spłaszczam. Obtaczam w mące ryżowej i smażę na centymetrowej warstwie rozgrzanego tłuszczu. Gotowe kotlety mielone bez bułki przenoszę na ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru oleju.
Jak podać kotlety mielone bez bułki?
Do bezglutenowych kotletów mielonych polecam kaszę gryczaną lub ziemniaki z wody z dodatkiem koperku. Dobrym towarzystwem będą również surówka z kiszonych ogórków oraz zasmażane buraczki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Sprawdźcie jak przygotować je z dodatkiem ziemniaków — one też świetnie zastąpią bułkę pszenną. Być może skusi was też patent na kotlety mielone z pieczarkami — są wyjątkowo soczyste.