Smakosze.pl Przepisy Już nie robię ryby w panierce. Smażona w tym cieście smakuje mi 100 razy bardziej
YouTube/@beciagotuje

Już nie robię ryby w panierce. Smażona w tym cieście smakuje mi 100 razy bardziej

26 października 2023

Czy przyrządzacie ryby? Ja zwykle smażyłam je w panierce. Jednak teraz mam inny patent na smaczne danie z rybą w roli głównej. Przygotowuję ją w cieście, a dzięki niemu ryba zachwyca smakiem i jest chrupiąca.  Polecam przepis na doskonałą rybę w piwnym cieście.

Jedz ryby na zdrowie!

Ryby jadamy zbyt rzadko, a możemy po nie sięgać nawet 3 razy w tygodniu. Z powodzeniem zastąpią nam mięso drobiowe i zapewnią wiele wartości odżywczych . Szczególnie warto pamiętać o kwasach tłuszczowych omega-3 i białku . Jedzenie ryb poprawia naszą odporność i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Zwykle ryby smażymy w panierce. Też tak przeważnie robiłam, ale teraz inaczej ją przyrządzam. Robię rybę w cieście piwnym . Danie jest znakomite, chrupiące i cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem. Polecam przepis na rybę w cieście piwnym.

ryba
Canva/foodandwinephotography
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, mięso i klika dodatków

Jak zrobić rybę w cieście piwnym?

Składniki:

  • 500 g dorsza
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • piwo ciemne
  • olej

Rybę myjemy i odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy i wlewamy piwo. Wszystko mieszamy i możemy dolewać jeszcze piwa.

Na patelni rozgrzewamy sporo oleju. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i wkładamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy rybę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotuj na obiad rybę w cieście piwnym

Rybę po smażeniu możemy podawać z frytkami lub ziemniakami. Pasuje też do niej pieczywo i ulubiona surówka. Doskonale sprawdzi się tu kapusta kiszona. Tak przyrządzona ryba jest niezwykle chrupiąca i aromatyczna.

Dodatek piwa nadaje jej wyjątkowego smaku. Ryba w cieście piwnym smakuje dużo lepiej od tradycyjnie smażonej ryby. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu można zrobić smaczny i szybki obiad. Radziliśmy, jak zrobić rybę lepszą niż w smażalni. Podawaliśmy też przepis na rybę w wyjątkowej panierce.

ryba
Canva/bhofack2

Źródło: YouTube/@beciagotuje

Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste
Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy