Już nie robię ryby w panierce. Smażona w tym cieście smakuje mi 100 razy bardziej
Czy przyrządzacie ryby? Ja zwykle smażyłam je w panierce. Jednak teraz mam inny patent na smaczne danie z rybą w roli głównej. Przygotowuję ją w cieście, a dzięki niemu ryba zachwyca smakiem i jest chrupiąca. Polecam przepis na doskonałą rybę w piwnym cieście.
Jedz ryby na zdrowie!
Ryby jadamy zbyt rzadko, a możemy po nie sięgać nawet 3 razy w tygodniu. Z powodzeniem zastąpią nam mięso drobiowe i zapewnią wiele wartości odżywczych . Szczególnie warto pamiętać o kwasach tłuszczowych omega-3 i białku . Jedzenie ryb poprawia naszą odporność i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Zwykle ryby smażymy w panierce. Też tak przeważnie robiłam, ale teraz inaczej ją przyrządzam. Robię rybę w cieście piwnym . Danie jest znakomite, chrupiące i cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem. Polecam przepis na rybę w cieście piwnym.
Jak zrobić rybę w cieście piwnym?
Składniki:
- 500 g dorsza
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- piwo ciemne
- olej
Rybę myjemy i odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy i wlewamy piwo. Wszystko mieszamy i możemy dolewać jeszcze piwa.
Na patelni rozgrzewamy sporo oleju. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i wkładamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy rybę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj na obiad rybę w cieście piwnym
Rybę po smażeniu możemy podawać z frytkami lub ziemniakami. Pasuje też do niej pieczywo i ulubiona surówka. Doskonale sprawdzi się tu kapusta kiszona. Tak przyrządzona ryba jest niezwykle chrupiąca i aromatyczna.
Dodatek piwa nadaje jej wyjątkowego smaku. Ryba w cieście piwnym smakuje dużo lepiej od tradycyjnie smażonej ryby. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu można zrobić smaczny i szybki obiad. Radziliśmy, jak zrobić rybę lepszą niż w smażalni. Podawaliśmy też przepis na rybę w wyjątkowej panierce.
Źródło: YouTube/@beciagotuje