Smakosze.pl Przepisy Już nie smażę jajecznicy na patelni. Mam 100 razy lepszy patent
canva/kabVisio

Już nie smażę jajecznicy na patelni. Mam 100 razy lepszy patent

5 grudnia 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Jajecznica nie od dziś należy do najpopularniejszych śniadaniowych potraw. Smaczne i sycące danie jest idealną propozycją na poranny posiłek. Okazuję się, że chociaż zazwyczaj smaży się ją na patelni, to nie jest to jedyny sposób jej przyrządzenia.

Jak zrobić jajecznicę na patelni?

Jajecznica nie musi być przygotowana w tradycyjny sposób. Coraz większą popularnością cieszy się zrobienie jej na parze. Danie robi się dosłownie w kilka chwil. Wciąż jest smaczne, a mniej kaloryczne. Poniżej podajemy sprawdzony przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/afro
Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał

Sposób przygotowania jajecznicy na parze

Lista składników:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mleka
  • sól i pieprz do smaki
  • ulubione dodatki np. świeże pieczywo, pomidory, szczypiorek

Najlepszy przepis na jajecznicę bez patelni

Na początek oddziel białka od żółtek roztrzep je z mlekiem oraz solą. Wlej do garnka szklankę wody i ją zagotuj. Nad wrzątkiem umieść miskę i wlej do niej białka. Gotuj je mieszając, aż ulegną ścięciu.

Następnie wlej do białek żółtka i chwilę gotuj aż do momentu ścięcia. Danie gotowe. Smacznego! Jajecznicę podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. pokrojonym szczypiorkiem lub pomidorami.

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na szybkie i pyszne śniadania m.in. owsiankę oraz modne j ajka po turecku .

Jajecznica z kalafiora jest pyszna.jpg
canva/also

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Tagi: Jajka
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy