Już nie smażę jajecznicy na patelni. Mam 100 razy lepszy patent
Jajecznica nie od dziś należy do najpopularniejszych śniadaniowych potraw. Smaczne i sycące danie jest idealną propozycją na poranny posiłek. Okazuję się, że chociaż zazwyczaj smaży się ją na patelni, to nie jest to jedyny sposób jej przyrządzenia.
Jak zrobić jajecznicę na patelni?
Jajecznica nie musi być przygotowana w tradycyjny sposób. Coraz większą popularnością cieszy się zrobienie jej na parze. Danie robi się dosłownie w kilka chwil. Wciąż jest smaczne, a mniej kaloryczne. Poniżej podajemy sprawdzony przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Sposób przygotowania jajecznicy na parze
Lista składników:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mleka
- sól i pieprz do smaki
- ulubione dodatki np. świeże pieczywo, pomidory, szczypiorek
Najlepszy przepis na jajecznicę bez patelni
Na początek oddziel białka od żółtek roztrzep je z mlekiem oraz solą. Wlej do garnka szklankę wody i ją zagotuj. Nad wrzątkiem umieść miskę i wlej do niej białka. Gotuj je mieszając, aż ulegną ścięciu.
Następnie wlej do białek żółtka i chwilę gotuj aż do momentu ścięcia. Danie gotowe. Smacznego! Jajecznicę podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. pokrojonym szczypiorkiem lub pomidorami.
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na szybkie i pyszne śniadania m.in. owsiankę oraz modne j ajka po turecku .