Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. Teraz największym śniadaniowym hitem są jajka po turecku
Monika Dec
Monika Dec 26.10.2023 22:01

Zapomnij o jajecznicy. Teraz największym śniadaniowym hitem są jajka po turecku

jajka po turecku
canva/ StephanieFrey

Jajka po turecku są największym przebojem wśród śniadań. Wyjątkowe  danie szturmem podbiło serca Polaków i zdetronizowało nawet jajecznicę. Jak je zrobić? Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Jajka po turecku - śniadaniowy hit, który zdetronizował jajecznicę

Jajka po turecku są prostym, a zarazem wyrafinowanym daniem. Smakowita kompozycja jajek w koszulkach podanych na jogurcie greckim wzbogacona aromatycznym masłem i ziołami to nie lada gratka dla każdego smakosza. Polacy chętnie to danie zamawiają w restauracjach, ale można zrobić je samemu. Chociaż na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być skomplikowany, to pozory mylą, a jak wiadomo praktyka czyni mistrza i po kilku próbach staniemy się mistrzami w przyrządzaniu tej potrawy! 

jajka po turecku na talerzu.png
canva/pixelshot

 

Już nie robię ryby w panierce. Smażona w tym cieście smakuje mi 100 razy bardziej

Jak zrobić jajka po turecku?

Lista składników:

  • 2 jajka 
  • 1 łyżka octu winnego

Sos:

  • szklanka jogurtu greckiego
  • łyżka siekanej mięty
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku 
  • sól

oraz 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Jajka po turecku - sposób wykonania

Na początek przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z grecki z posiekaną miętą oraz natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli. Sos odstawiamy, aby smaki się ze sobą przegryzły. Zabieramy się za przyrządzenie jajek. Gotujemy je w koszulkach. Jak to zrobić, przeczytasz w tym artykule.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę dodajemy paprykę i podgrzewamy na małym ogniu przez pół minuty. Masło nie może się przypalić. Następnie, na talerz kładziemy porcję jogurtu z ziołami, a na wierzch jajka. Całość polewamy masłem paprykowym. Smacznego!

Dodatkowe uwagi:

  • Dobrym pomysłem jest użycie wędzonej papryki w formie płatków.
  • Danie warto dodatkowo posypać posiekanymi ziołami.
  • Jogurt grecki można zastąpić innym gęstym jogurtem np. bułgarskim.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe śniadania m.in. zaskakujące jajeczne muffiny.

jajka po turecku
canva/alex
  •  

 

Tagi: Jajka