Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Iwona Pavlovic nie jest smakoszką karpia na Wigilię. Bez tej ryby może się spokojnie obejść. Jednak na świątecznym stole słynnej Czarnej Mamby nie może zabraknąć niezwykłego przysmaku. Rodzina cały czas po niego sięga podczas wigilijnej kolacji. O jaki smakołyk chodzi?
Święta Bożego Narodzenia u Iwony Pavlovic
Iwona Pavlovic na Boże Narodzenie nie przygotowuje karpia. Szczerze przyznaje, że nie przepada za smakiem tej ryby. Jednak jest pewna potrawa, która musi zagościć na wigilijnym stole gwiazdy. Chodzi o kisiel żurawinowy, który co roku przyrządza, a ten wyjątkowy przysmak uwielbiają jej bliscy.
Iwona Pavlovic śmieje się, że niechęć do karpia sprawia, że omijają ją zawrotne ceny tej ryby. W tym roku ceny przyprawiają o ból głowy. Za kilogram tuszki trzeba zapłacić 50 zł, a za filet nawet 70 zł. Jednak Iwona Pavlovic mówi w rozmowie z Faktem:
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepisNie będę miała karpia, ale za to będę miała bardzo tanią rzecz, którą bardzo polecam. W naszym domu pijemy kisiel żurawinowy, który robi moja mama. Popija się go przez cały wieczór. Bardzo tani, a bardzo sycący
Kisiel żurawinowy to smak tradycji
Warto zaznaczyć, że kisiel żurawinowy to danie, które w książkach kucharskich gościło już w XIX i na początku XX wieku. Wówczas w wielu domach ten przysmak był podawany na ciepło lub na zimno. Serwowano go właśnie w Boże Narodzenie. Zwykle kisiel żurawinowy podawano na deser podczas kolacji wigilijnej.
Moment podania był nieprzypadkowy. Taki kisiel miał łagodzić bóle brzucha po przejedzeniu. Wszak wcześniej zjedzono już kilka innych potraw. Sok z żurawiny w tamtych czasach był bardzo popularny. Robiono z niego desery i dodawano do herbaty. W domu Iwony Pavlovic kisiel żurawinowy trafia na stół wigilijny na początku kolacji. Zgromadzeni gości cały czas popijają ten wyjątkowy przysmak.
Jak zrobić kisiel żurawinowy z przepisu mamy Iwony Pavlovic?
Składniki:
- 1 kg żurawiny
- 1 kg cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie tego smakołyku zaczynamy od zmielenia świeżej żurawiny w maszynce i dodaniu do niej cukru. Odstawiamy żurawinę na całą noc. Rano taką żurawinową miksturę przelewamy do słoików i zakręcamy. Następnego dnia robimy kisiel żurawinowy.
Żurawinową miksturę wlewamy do garnka i dodajemy wodę, litr wody na 250 g mikstury. Gotujemy i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, możemy dosłodzić i dalej gotować. Gdy kisiel żurawinowy zacznie gęstnieć, to jest już gotowy. Radziliśmy, jak zrobić kisiel z przepisu Danuty Martyniuk. Podawaliśmy też przepis na niezwykły przepis z herbaty.
Źródło: fakt.pl