Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność

cebula
YouTube/@Pysznenastole

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. To warzywo dodajemy do sosów, zup i zapiekanek. Jednak warto zrobić z nim coś jeszcze. Przyda się pokrywka do pokrojenia cebuli. Po wrzuceniu pokrojonej cebuli na patelnię zyskacie ciekawe danie. 

Wyczarujcie z cebuli efektowne danie

Cebula dodaje smaku wielu potrawom i sprawia, że chętnie po nie sięgamy. Nawet zwykła jajecznica z tym warzywem smakuje od razu lepiej. Sosy są lepsze i mają to coś, a mięsa też zyskują na smaku. Bez cebuli trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jednak jak jeść samą cebulę?

Jest na to pyszny i bardzo efektowny sposób. Cebula tak przyrządzona będzie ozdobą każdego stołu. Wystarczy położyć ją na pokrywce, potem pokroić, a następnie wrzucić na patelnię. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Będzie pięknie i pysznie!

cebula
YouTube/@Pysznenastole
Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi

Jak pokroić cebulę?

Składniki:

  • 2 cebule
  • mąka ryżowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • kwaśna śmietana 
  • koncentrat pomidorowy

Cebule obieramy, kładziemy na pokrywce i nacinamy kilkakrotnie, by nacięcia się przecinały. Cebula tak nacięta ma przypominać kwiat. Musimy tu użyć kulinarnej wyobraźni i nie możemy cebuli przeciąć do końca, tylko naciąć. Teraz wkładamy ją do miski z zimną wodą i odstawiamy na godzinę.

Po upływie tego czasu wbijamy jajka do miski, roztrzepujemy i dolewamy mleko. Do innej miski wsypujemy mąkę ryżową i przyprawy. Cebulę zanurzamy w jajku, a potem w mące z przyprawami. Do garnka wlewamy olej i wkładamy cebule. Smażymy na złoty kolor. Po kilku minutach ją obracamy. Wykładamy na talerz i podajemy z ulubionym sosem.

Cebula jak kwiat, czyli pyszna i chrupiąca

Tak przyrządzona cebula wygląda bardzo efektownie na talerzu. Śmiało możemy stwierdzić, że przypomina kwiat. Oprócz tego jest bardzo smaczna, dość pikantna i bardzo chrupiąca. Jeśli przyrządzimy ją na imprezę czy spotkanie ze znajomymi, to na pewno zostanie zauważona.

Przyciąga wzrok i ciesz oko. Najważniejsze jest jednak to, że smakuje i jest wyjątkowo chrupiąca. Przyrządźcie ją na imprezę i zaskoczcie znajomych. Cebula na pewno zrobi na nich wrażenie i zasmakuje. Pisaliśmy o tym, dlaczego podczas smażenia cebuli warto dodać odrobinę cukru. Radziliśmy też, jak wyhodować domowy szczypiorek. 

cebula
YouTube/@Pysznenastole

Źródło: YouTube/@Pysznenastole

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Pysznenastole” na platformie YouTube.