Smakosze.pl Przepisy Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu
canva/NoirChocolate

Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu

23 stycznia 2023

Kalafior w panierce jest doprawdy świetną przekąską. Chrupiący i pełen smaku rarytas idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Zrobienie go nie zajmuje wiele czasu, a zachwyci już od pierwszego kęsa. Podajcie go na przykład z sosem czosnkowym lub paprykowym.

Pyszny kalafior w panierce z bułki tartej z dodatkiem aromatycznych przypraw z powodzeniem podacie zarówno na imprezie, jak i do obiadu. Zdrowe warzywo w tej formie jest przyjemnie chrupiące i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Warto sie skusić.

Przepis na znakomitego kalafiora w panierce

Składniki:

  • 1 niezbyt duży kalafior

  • 2 duże jaja

  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kalafiora w panierce? To bardzo proste

Zaczynamy od podzielenia kalafiora na różyczki i umycia ich. Rozdrobnione warzywo gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. W misce łączymy jaja z przyprawami , doprawiamy je solą i pieprzem. W osobnym, głębokim talerzu umieszczamy bułkę tartą.

Różyczki kalafiora zanurzamy kolejno w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Kalafior w panierce najlepiej smakuje podany na ciepło z sosem czosnkowym .

Wskazówka: kalafiora w panierce możecie także przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy, zamiast jajek wykorzystać mąkę zmieszaną z wodą w proporcjach takich, by uzyskać ciasto o konsystencji masy na naleśniki. Przyprawy w tym przypadku łączymy z bułką tartą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na doskonałe przekąski i przystawki. Koniecznie spróbujcie chrupiących pieczarek panierowanych . Być może spodoba wam się również znakomita sałatka śledziowa z burakiem .

Kalafior w panierce jest świetną przekąską
canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy