Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na racuchy ma prawie 130 lat. Do tej pory nie wymyślono nic doskonalszego

Ten przepis na racuchy ma prawie 130 lat. Do tej pory nie wymyślono nic doskonalszego

Racuchy z przepisu z 1895 roku
canva/cottonbro, Pexels

Puszyste racuchy drożdżowe przygotować można na wiele sposobów. Tym razem wykonamy je bez dodatku jabłek i cukru, według niemal 130-letniej receptury. Będą obłędnie pyszne, a z talerzy znikną ekspresowo. Spróbujecie?

Pyszne placuszki z jabłkiem, które wielu smakoszom kojarzą się z domem rodzinnym, kiedyś wykonywano zupełnie inaczej. Receptura opublikowana w książce Praktyczny Kucharz Warszawski ujawnia, że kiedyś placki nie były mocno słodkie, a do ich przygotowania nie używało się owoców. Warto przygotować je w „starym” stylu i sprawdzić jak smakują.

Przepis na pyszne racuchy z 1895 roku

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 4 żółtka

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 250 g mąki pszennej

  • 20 g masła

  • szczypta soli

  • smalec lub masło do smażenia

Jak zrobić fantastyczne racuchy? Z przepisem sprzed lat będą pyszne

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego mleko i kruszymy świeże drożdże. Dodajemy żółtka, masło oraz sól i starannie wyrabiamy przy pomocy drewnianej łyżki.

Ciasto odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, nakładając masę łyżką bezpośrednio na patelnię. Gdy będą rumiane z obu stron, przenosimy je na talerz. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: aby placki były nieco zdrowsze i lżejsze, można usmażyć je na oleju rzepakowym. Z kolei zastępując mleko napojem sojowym i masło margaryną, uzyskamy danie bez laktozy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Polecamy pyszny śniadaniowy przysmak z płatków owsianych i banana. Być może skusi was też receptura na proste racuchy bez drożdży i mąki.

Racuchy drożdżowe z dawnego przepisu są pyszne
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: