Ten przepis na racuchy ma prawie 130 lat. Do tej pory nie wymyślono nic doskonalszego
Puszyste racuchy drożdżowe przygotować można na wiele sposobów. Tym razem wykonamy je bez dodatku jabłek i cukru, według niemal 130-letniej receptury. Będą obłędnie pyszne, a z talerzy znikną ekspresowo. Spróbujecie?
Pyszne placuszki z jabłkiem, które wielu smakoszom kojarzą się z domem rodzinnym, kiedyś wykonywano zupełnie inaczej. Receptura opublikowana w książce Praktyczny Kucharz Warszawski ujawnia, że kiedyś placki nie były mocno słodkie, a do ich przygotowania nie używało się owoców. Warto przygotować je w „starym” stylu i sprawdzić jak smakują.
Przepis na pyszne racuchy z 1895 roku
Składniki:
25 g świeżych drożdży
4 żółtka
200 ml ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
20 g masła
szczypta soli
smalec lub masło do smażenia
Jak zrobić fantastyczne racuchy? Z przepisem sprzed lat będą pyszne
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego mleko i kruszymy świeże drożdże. Dodajemy żółtka, masło oraz sól i starannie wyrabiamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, nakładając masę łyżką bezpośrednio na patelnię. Gdy będą rumiane z obu stron, przenosimy je na talerz. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: aby placki były nieco zdrowsze i lżejsze, można usmażyć je na oleju rzepakowym. Z kolei zastępując mleko napojem sojowym i masło margaryną, uzyskamy danie bez laktozy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Polecamy pyszny śniadaniowy przysmak z płatków owsianych i banana. Być może skusi was też receptura na proste racuchy bez drożdży i mąki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama