Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki
YouTube / Smakosze

Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki

16 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.

Kapuśniaczki na każdą okazję 

Pyszne wypieki możesz zabrać ze sobą wszędzie, gdzie masz ochotę. Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły, do pracy, czy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gotowe kapuśniaczki możesz mrozić i przechowywać nawet przez miesiąc w zamrażalniku.

Poniżej znajdziesz cały przepis wraz z filmikiem, koniecznie obejrzyj.

[ EMBED-18 ]

Najważniejszy w kapuśniaczkach jest domowy farsz, który od razu przywodzi na myśl Święta Bożego Narodzenia, ale przecież takie smakołyki chcemy jadać częściej niż raz do roku. Połączenie kapusty i grzybów idealnie sprawdzi się w kombinacji z czerwonych barszczem - koniecznie chociaż raz podaj je w tej formie.

Ciasto do kapuśniaczków może być gotowe - w sklepach bez problemu znajdziesz ciasto francuskie bądź drożdżowe, tylko czekające na dodaje smakowitych dodatków. Możesz wykonać je także samodzielnie, według ulubionego przepisu.

Przepis na pieczone kapuśniaczki 

Potrzebujesz:

  • ciasto drożdżowe / opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 duża cebula

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 100 g namoczonych grzybów suszonych

  • łyżka oleju

  • kminek

  • sól

  • pieprz

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną, o której zaletach pisaliśmy niedawno , także siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych potraw, możemy wcześniej przepłukać ją pod bieżącą wodą.

Namoczone wcześniej grzyby także szatkujemy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy także grzyby, a po chwili również kapustę.

Smażący się ciągle farsz doprawiamy do smaku przyprawami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Całość smażymy przez kilkanaście minut, aż cała wilgoć wyparuje, a farsz stanie się jednolity.

Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy w kształt prostokąta. Cały ostudzony farsz wykładamy na ciasto i rozprowadzamy niemal po całości, zostawiając nieco przestrzeni po bokach. Ciasto z farszem zwijamy w rulon, a następnie kroimy w plasterki o grubości około 2 cm.

Każdy plasterek układamy poziomo na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Kapuśniaczki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu możemy od razu zabierać się za jedzenie. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy