Jak rozwałkować ciasto bez wałka?
Tuned_In, Getty Images

Niecodzienny, skuteczny sposób na rozwałkowanie ciasta

Przygotowujesz ciasto na kruche ciasteczka lub tartę, lecz okazało się, że nie masz wałka w szufladzie? Nie ma się o co martwić, ponieważ istnieje doskonała metoda, którą większość z nas może z powodzeniem wykorzystać. Wystarczy mieć w domu cukinię i przy jej pomocy można wygodnie rozwałkować ciasto.

Nie każde ciasto wymaga wałkowania, jeśli jednak przygotowujemy kruche ciasteczka, czy pierogi - wałek jest nieocenionym narzędziem. Zdarza się jednak, że nawet tak ważnego narzędzia może zabraknąć, ponieważ ktoś zapomniał kupić nowy wałek po zniszczeniu starego.

Czy w takim wypadku nie mamy możliwości rozwałkowania ciasta? W żadnym wypadku, ponieważ wiele przedmiotów, znajdujących się w kuchni, można wykorzystać jako wygodny zamiennik. Jednym z najbardziej ekscentrycznych i genialnych sposobów jest wykorzystanie w tym celu cukinii.

Ciasto rozwałkowane cukinią

Choć taka wizja wydawać by się mogła dziwna, jest jak najbardziej możliwa. Trzeba oczywiście mieć świeżą cukinię, która nie zmiękła z biegiem czasu, a ciasto będzie idealnie i równomiernie rozwałkowane. Jak wykorzystać cukinię jako wałek?

Po pierwsze należy pamiętać o dokładnym umyciu warzywa - na jego powierzchni mogą znajdować się bowiem patogeny czy zanieczyszczenia. Następnie wystarczy osuszyć cukinię papierowym ręcznikiem, aby ciasto nie przywarło do wilgotnej powierzchni.

Obniżka ceny pączków z cukierni Gessler dla pewnej grupy osóbObniżka ceny pączków z cukierni Gessler dla pewnej grupy osóbCzytaj dalej

Teraz trzeba rolować cukinią po cieście, aż osiągnie się upragnioną grubość oraz średnicę. Waga i średnica cukinii jest idealna, aby w wygodny sposób móc się nią poratować w krytycznej sytuacji. Mycie po wałkowaniu jest również proste, w końcu śliska skórka ułatwia czyszczenie.

Co poza cukinią?

Poza tym smacznym warzywem można wykorzystać wiele innych przedmiotów o podobnym kształcie. Świetnie sprawdza się chociażby butelka oliwy, którą również trzeba dokładnie umyć przed użyciem. Technika wałkowania jest identyczna jak w przypadku cukinii.

Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście pokazujemy przepis na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.

Doskonale sprawdzić się może również duża butelka po alkoholu, która dzięki grubym ściankom nie pokruszy się pod naciskiem, jak może być w przypadku szklanki bez uchwytu. Szklane butelki należy koniecznie wyparzyć wrzątkiem, aby mieć pewność, że są sterylne.

Innym narzędziem jest termos - jego użycie zalecamy jednak w momencie, gdy nie można wykorzystać żadnych wcześniejszych metod. Choć termos jest walcem, nie jest wystarczająco ciężki, a cienkie metalowe ścianki mogą się wgnieść pod wpływem nacisku z dłoni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł