Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.10.2024 06:00

Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz

kapusta kiszona
Fot. Shutterstock/New Africa

Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić. 

Kapusta kiszona, którą uwielbiamy

Kapusta kiszona ma wyjątkowy smak, za którym przepada wielu z nas. Robimy z niej surówki, bigos i kapuśniak. Zasmażamy i podajemy z kotletami schabowymi. Wiemy, że kapusta kiszona wzmacnia naszą odporność, dobrze wpływa na układ trawienny, serce i układ krążenia. 

Dzięki jedzeniu tej kiszonki skóra jest zdrowsza, a my dostarczamy organizmowi niezłą porcję witamin. Kiszenie kapusty to kontrolowany proces fermentacji tego warzywa. Mamy świadomość jak to robić. Jednak niestety czasem kapusta kiszona się psuje. Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z zepsutą kapustą kiszoną?

bigos
Fot. Canva/Marcin Jucha
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Jak sprawdzić czy kapusta kiszona się zepsuła?

Kiszenie kapusty to fermentowanie, podczas którego powstaje kwas mlekowy. Dzięki niemu kapusta zyskuje ten wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Kapusta kiszona może się zepsuć w wyniku użycia warzywa o niskiej jakości. Powodem może być też niewłaściwe kiszenie i nieodpowiednie przechowywanie.

Pod żadnym pozorem nie można jeść zepsutej kapusty kiszonej. Grozi to zatruciem pokarmowym, wymiotami, nudnościami i bólami głowy. Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? Nabiera ona szarego koloru. Zapach jest odrażający, bo taka zepsuta kapusta cuchnie. 

Zalewa prawdę nam powie

W zalewie z kapusty kiszonej od razu zauważymy pleśń, bąbelki i pianę. Płyn wyraźnie się podnosi. Zepsuta kapusta kiszona staje się bardziej miękka i rozmoczona. Jednak niektóre sygnały mogą być mylące. Kapusta kiszona staje się bardziej przekwaszona. Wówczas warto odcisnąć ją z solanki i wypłukać.

Do zbyt gorzkiej kapusty kiszonej można dołożyć suszoną śliwkę. Taka kapusta nie jest zepsuta. Podobnie jak ta na zalewie, której pojawia się kożuch. Można go zdjąć, ale też trzeba wiedzieć, że brak izolacji kapusty może doprowadzić do rozwoju pleśni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto Marlenka z miodu i kajmaku. Polecaliśmy przepis na kotlety mielone z orzechami włoskimi. 

kapusta kiszona
Fot. Canva/cheche22