Smakosze.pl Przepisy Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
canva/vikif, Getty Images

Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kaszanka może niektórym wydawać się niesmacznym produktem, jednak jej miłośnicy nie zważają na krytykę. Jedną z najlepszych metod jej przygotowania jest zapieczenie z kiszoną kapustą. Taka potrawa syci na długie godziny i doskonale smakuje.

Kaszanka wywołuje mieszane uczucia. Jedni kochają ją za charakterystyczny smak, fakturę oraz kolor. Inni, dowiadując się, że jest wykonana po części z krwi, natychmiast krzywią się z niesmakiem.

Warto jednak pamiętać, że wędlina ta jest świetnym źródłem żelaza, a także pozwala zużyć produkty, których normalnie nikt by nie wykorzystał - wiele osób nie przepada w końcu za podrobami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kaszankę pieczoną z kiszoną kapustą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty.

Składniki:

  • 4 kaszanki

  • 2 cebule

  • 9 łyżek kiszonej kapusty

  • masło

  • majeranek

  • pieprz

Zacznij od odsączenia kapusty z soku i przepłukania jej pod zimną wodą, jeśli jest za słona. Posiekaj ją. Utnij 4 równe kawałki pergaminu i natłuść każdy z nich masłem.

Na każdy papier połóż po 3 łyżki siekanej kapusty. Dopraw ją pieprzem oraz majerankiem. Kaszanki natnij z wierzchu i połóż je na kiszonej kapuście. Na kaszankach ułóż plasterki cebuli.

Zawiń pergamin, połóż pakunki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz je przez 30 minut. Ostatnie 5 minut piecz bez przykrycia, aby na kaszance wytworzyła się chrupiąca skórka. Smacznego.

Kaszanka

Źródło: canva/Electrography, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: skutecznie.tv

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy