Smakosze.pl Przepisy Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut
Fot. YouTube/Henia Foks

Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut

5 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Zupa to danie, na które istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Są takie, które wszyscy dobrze znamy, ale również takie, które dopiero poznajemy. I warto to robić, ponieważ próbowanie nowych smaków i eksperymentowanie w kuchni jest bardzo ważne. Tym razem chcemy Was zabrać w przeszłość i przypomnieć Wam o istnieniu przepysznej zupy, którą świetnie znają nasze Babcie.

Zupy przysmakiem Polaków

Zupa to obowiązkowy element dwudaniowego obiadu . Jest ona zawsze podawana przed daniem głównym. W Polsce najpopularniejszymi zupami są zdecydowanie rosół, pomidorowa, żurek czy też krupnik. Dlatego też są one najbardziej znane za granicą jeśli chodzi o polskie potrawy . W naszej kuchni pojawia się coraz więcej przepisów, które są stale urozmaicane.

Cztery różne zupy
Fot. Canva/cometary

Warto przypominać na bieżąco przepisy na zupy z dawnych lat , które były gotowane szczególnie przez nasze Babcie. Jedną z nich jest zupa fasolowa .

Fasola umieszczona w głębokim talerzu
Fot. Canva/Michelle Lee Photography
Sypnij do każdego obiadu, ta przyprawa cię odchudzi. Kilogramy zaczną spadać jak szalone

Zupa fasolowa od Heni

Henia Foks zaproponowała swój własny przepis na zupę fasolową , który z pewnością świetnie się sprawdzi. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu
  • 250 g suszonej fasoli
  • 50 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • sól pieprz majeranek
  • 4 ziele angielskie
  • 2 liście laurowy
  • włoszczyzna: 1 marchew 1 pietruszka 1/2 seler 3 ziemniaki

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować zupę fasolową z przepisu Heni?

Przepis na zupę fasolową od Heni Foks jest bardzo prosty w realizacji, a efekt w postaci dobrego smaku sprawi , że to danie na stałe zagości w waszej kuchni.

W pierwszej kolejności gotujemy fasolę do miękkości, którą najlepiej wcześniej namoczyć, najlepiej zostawić tak na całą noc. Następnie kroimy wszystkie warzywa , kiełbasę i boczek w kostkę . Warzywa przekładamy do gotującego się wywaru, za to kiełbasę, cebulkę i boczek smażymy na rozgrzanej patelni.

Składniki na zupę fasolową
Fot. YouTube/Henia Foks

Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy ugotowaną fasoli , a także przesmażone składniki z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną zupę fasolową przekładamy na talerz i delektujemy się jej smakiem .

Sprawdź przepis na pyszne ciasto “Sułtan” . Zobacz, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym .

Jajeczny kryzys, Wielkanoc w tym roku może być inna niż zwykle. Nieprzyjemna niespodzianka
Wyborne ciasto na Dzień Kobiet. Wywoła zachwyt u każdego
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy