Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. „Sułtan” jest totalnym hitem

Powoli zbliża się pewien dzień, o którym mężczyźni zdecydowanie powinni pamiętać. Dzień Kobiet to wyjątkowo święto, dlatego warto przygotować na nie coś równie nadzwyczajnego, odbiec od tradycyjnych pyszności i postawić na coś innego. Ciasto „Sułtan” jest idealnym wyborem.
Słodkości na Dzień Kobiet
Oprócz obowiązkowych kwiatów dla szanownych Pań warto Dzień Kobiet również urozmaicić o jakieś niebagatelne przekąski, szczególnie słodkie. Większość z nas uwielbia ciasta, desery i tego typu smakołyki. Przepisów jest pełno, lecz często się one powtarzają, a próbowanie nowych smaków, to przecież szansa na odkrycie kolejnych niesamowitych smakołyków.

Ciasto „Sułtan” jest świetnym kandydatem na ciasto, które można przygotować 8 marca. Jest to bardzo wyjątkowe połączenie biszkoptu z rozpływającym się w ustach kremem, a to wszystko jest uzupełnione bakaliami. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zdjęcie główne pochodzi z kanału Bombowe Przepisy na YouTube.
Poszedł do Biedronki po pomidory, gdy to zobaczył zamarł. „Jak mnie to obrzydza"„Sułtan", czyli idealne ciasto na Dzień Kobiet
Ciasto „Sułtan” to naprawdę ciekawa opcja na przekąskę. Nie jest trudny w przygotowaniu, więc każdy powinien sobie bez problemu poradzić. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- sól
- 3/4 szklanki przesianej mąki
- 2 łyżki przesianego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Beza kokosowa:
- 2 białka
- sól
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Beza orzechowa
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 1/2 litra mleka
- 50 g daktyli
- 100 g gorzkiej
- 200 g miękkiego masła
Poncz:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 400 g porzeczkowego dżemu
- orzechy włoskie do posypania
- wiórki kokosowe do posypania
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne ciasto „Sułtan"
Ciasto z bezą to pyszny przekładany deser, które jeśli zrobicie raz, to będziecie je przygotowywać zdecydowanie częściej.
W pierwszej kolejności jajka ubijamy razem z cukrem tak, aby podwoiły swoją objętość. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie mieszamy składniki. Powstałą mieszankę dodajemy do ubitych jajek i ponownie wszystko starannie łączymy. Masę przekładamy na blaszkę najlepiej o wymiarach 22x33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie rozsmarowujemy równomiernie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Bierzemy się za bezę kokosową. Najpierw ubijamy białka z odrobiną soli, dodając stopniowo również cukier, a także wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy na takiej samej blasze co ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Następnie robimy bezę orzechową, którą przygotowujemy podobnie jak kokosową. Ponownie białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier oraz orzechy włoskie. Całość mieszamy i tak jak wcześniej pieczemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Teraz będziemy robić krem. Do garnka wrzucamy kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka i mleko. Całość dokładnie mieszamy, a następnie stawiamy na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję, ściągamy go z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy daktyle na mniejsze kawałeczki, podobnie jak czekoladę. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając wystudzony krem. Na koniec do masy dodajemy pokrojone daktyle oraz czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy.

Poncz robimy w taki sposób, że do kubka wsypujemy jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i tyle samo cukru, po czym zalewamy wrzątkiem do ¾ wysokości naczynia. Biszkopt należy przekroić na pół, zdjąć skórkę, a następnie nasączyć jedną połowę ponczem. Następnie wykładamy połowę kremu i starannie go rozsmarowujemy. Na powierzchnię kładziemy bezę kokosową, delikatnie ją dociskając.
Kolejnym krokiem jest nałożenie porzeczkowego dżemu, który również rozsmarowujemy równomiernie. Następnie układamy bezę orzechową i lekko ją dociskamy. Na to znowu wykładamy pozostały krem i starannie go rozsmarowujemy.
Na koniec kładziemy drugą część biszkoptu, delikatnie go dociskając, a następnie nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch ciasta polewamy polewą, starając się równomiernie ją rozprowadzić. Warto przed nałożeniem polewy posmarować biszkopt cienką warstwą dowolnego dżemu, co zapobiegnie jej wsiąkaniu.
Całość zdobimy posiekanymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi według własnych upodobań.

Sprawdź przepis na pyszny deser z ciasta francuskiego. Zobacz, jak zrobić jajka faszerowane.





































