W wielkanocnym koszyczku musi być dokładnie 7 produktów. Jeden z nich mocno zaskakuje

Święconka to pewniak jeśli chodzi o Święta Wielkanocne. Co roku w Polsce miliony osób idą do kościoła, aby poświęcić pokarmy starannie ukryte w przepięknym i tradycyjnie ozdobionym koszyczku wielkanocnym. Jaka jest jego historia i najważniejsze, co należy w nim umieścić. Możecie być zaskoczeni.
Święta Wielkiej Nocy
Sobotnie święcenie pokarmów to piękny wstęp do radosnych wydarzeń, które czekają nas już w niedzielny poranek. Na stołach pojawią się niesamowicie smaczne i aromatyczne dania, które będą tylko czekać na to, aby ich skosztować. Śniadanie wielkanocne to wydarzenie, które jest praktykowane w wielu polskich domach i nie może obejść się bez jajek faszerowanych, sałatki jarzynowej, pasztetu oraz wielu różnych wędlin, a towarzysząca temu wszystkiemu atmosfera jest po prostu magiczna.
Zastanawialiście się jednak kiedyś, skąd wziął się zwyczaj święconki, co kiedyś w niej umieszczone i najważniejsze, czyli co teraz musi się w niej znaleźć? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Skąd wzięła się tradycja święconki?
Według Narodowego Instytutu Kultury Dziedzictwa Wsi tradycja święcenia pokarmów ma swoje korzenie w zwyczajach przedchrześcijańskich Słowian oraz w praktykach pierwszych chrześcijan. Słowianie celebrowali podobne obrzędy związane z równonocą wiosenną, co oznaczało powroty natury do życia. Zwyczaj święcenia wielkanocnych koszyczków zyskał na popularności i ugruntował się w XIV wieku.
Ciekawe jest również to, co w dawnych czasach było zawartością święconki. Na początku tradycja święcenia obejmowała całe, pieczone na rożnie barany, prosięta oraz inne zwierzęta hodowlane – duchowni odwiedzali różne gospodarstwa. Przełomowy był na pewno wiek XV i XVI, kiedy to zaczęto w tym wszystkim uwzględniać mleko z miodem. W kolejnych latach nastąpiły kolejne zmiany. Aby zaoszczędzić czas i sprawić, aby tradycja święcenia przebiegała sprawnie, zaczęto przynosić do kościoła ozdobione koszyczki, w których znajdowały się różnorodne, gotowe już produkty, takie jak szynki, kiełbasy i sery.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jaka powinna być zawartość święconki w dzisiejszych czasach?
Każdy wkłada do koszyczka to, co sobie tylko wymarzy, jednak warto w nim na pewno umieścić 7 następujących pokarmów.
1. Chleb
Chleb, który jest symbolem ciała Chrystusa, a ponadto symbolizuje także dobrobyt i powodzenie. Stanowi nieodłączny element każdej święconki – choć inne produkty mogą się zdarzyć w mniejszych ilościach, pieczywo jest zawsze obecne.
2. Jajka
Jajka, które symbolizują życie oraz zmartwychwstanie. Można oczywiście włożyć do koszyczka zarówno nieozdobione jajka, jak i pięknie zdobione pisanki, które z pewnością sprawią, że koszyczek będzie bardzo uroczy.

3. Wędlina lub kiełbasa
Wędlina oraz kiełbasa to składniki koszyczka wielkanocnego, które są odpowiednikiem dawnych tradycji, w których pieczono całe barany i prosięta. Wyroby mięsne symbolizują obfitość oraz zdrowie.
4. Sól
Sól ma za zadanie chronić jedzenie przed zepsuciem, ale również podkreślać jego smak. W chrześcijaństwie jest ona określana jako “sól ziemi”, która symbolizuje oczyszczenie, trwałość i więzi, które łączą Boga z człowiekiem.
5. Ser
Okazuje się, że w koszyczku wielkonocnym powinien znaleźć się również ser, który w przeszłości często się on pojawiał jako element święconki. Był on święcony przez gospodarzy w celu podziękowania na obfite plony, oraz prosić o dalszą i bezproblemową hodowlę stada, a więc symbolizuje on hojność, jaką obdarza nas natura.
6. Chrzan
Chrzan powinien się znaleźć w koszyczku w postaci korzenia lub można też go zetrzeć i umieścić w słoiczku. W dawnych czasach wierzono, że chrzan zapobiega nieszczęściom. Symbolizuje on zwycięstwo życia.
7. Ciasto
Nie zapominajmy również, że w koszyczku wielkanocnym musi się znaleźć coś słodkiego, szczególnie babka wielkanocna, która symbolizuje piękno, zaradność i doskonałość. Ewentualnie baranek wykonany z cukru, który również znajduje swoje miejsce w święconce.

Sprawdź przepis na placki wiedeńskie. Zobacz, jak przygotować pyszną karkówkę.





































