Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W wielkanocnym koszyczku musi być dokładnie 7 produktów. Jeden z nich mocno zaskakuje
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 04.03.2025 17:19

W wielkanocnym koszyczku musi być dokładnie 7 produktów. Jeden z nich mocno zaskakuje

Koszyczek wielkanocny wypełniony składnikami
Fot. Canva

Święconka to pewniak jeśli chodzi o Święta Wielkanocne. Co roku w Polsce miliony osób idą do kościoła, aby poświęcić pokarmy starannie ukryte w przepięknym i tradycyjnie ozdobionym koszyczku wielkanocnym. Jaka jest jego historia i najważniejsze, co należy w nim umieścić. Możecie być zaskoczeni. 

Święta Wielkiej Nocy

Sobotnie święcenie pokarmów to piękny wstęp do radosnych wydarzeń, które czekają nas już w niedzielny poranek. Na stołach pojawią się niesamowicie smaczne i aromatyczne dania, które będą tylko czekać na to, aby ich skosztować. Śniadanie wielkanocne to wydarzenie, które jest praktykowane w wielu polskich domach i nie może obejść się bez jajek faszerowanych, sałatki jarzynowej, pasztetu oraz wielu różnych wędlin, a towarzysząca temu wszystkiemu atmosfera jest po prostu magiczna. 

Zastanawialiście się jednak kiedyś, skąd wziął się zwyczaj święconki, co kiedyś w niej umieszczone i najważniejsze, czyli co teraz musi się w niej znaleźć? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Święconka wypełniona składnikami
Fot. Shutterstock/Longfin Media
W sklepach sprzedają mięso, które tylko udaje polskie. Może być skażone groźną chorobą

Skąd wzięła się tradycja święconki?

Według Narodowego Instytutu Kultury Dziedzictwa Wsi tradycja święcenia pokarmów ma swoje korzenie w zwyczajach przedchrześcijańskich Słowian oraz w praktykach pierwszych chrześcijan. Słowianie celebrowali podobne obrzędy związane z równonocą wiosenną, co oznaczało powroty natury do życia. Zwyczaj święcenia wielkanocnych koszyczków zyskał na popularności i ugruntował się w XIV wieku.

Ciekawe jest również to, co w dawnych czasach było zawartością święconki. Na początku tradycja święcenia obejmowała całe, pieczone na rożnie barany, prosięta oraz inne zwierzęta hodowlane – duchowni odwiedzali różne gospodarstwa. Przełomowy był na pewno wiek XV i XVI, kiedy to zaczęto w tym wszystkim uwzględniać mleko z miodem. W kolejnych latach nastąpiły kolejne zmiany. Aby zaoszczędzić czas i sprawić, aby tradycja święcenia przebiegała sprawnie, zaczęto przynosić do kościoła ozdobione koszyczki, w których znajdowały się różnorodne, gotowe już produkty, takie jak szynki, kiełbasy i sery.

Dalsza część tekstu pod filmem

Jaka powinna być zawartość święconki w dzisiejszych czasach?

Każdy wkłada do koszyczka to, co sobie tylko wymarzy, jednak warto w nim na pewno umieścić 7 następujących pokarmów. 

1. Chleb

Chleb, który jest symbolem ciała Chrystusa, a ponadto symbolizuje także dobrobyt i powodzenie. Stanowi nieodłączny element każdej święconki – choć inne produkty mogą się zdarzyć w mniejszych ilościach, pieczywo jest zawsze obecne.

2. Jajka

Jajka, które symbolizują życie oraz zmartwychwstanie. Można oczywiście włożyć do koszyczka zarówno nieozdobione jajka, jak i pięknie zdobione pisanki, które z pewnością sprawią, że koszyczek będzie bardzo uroczy.

Pięknie pomalowane pisanki
Fot. Shutterstock/Berit Kessler

3. Wędlina lub kiełbasa

Wędlina oraz kiełbasa to składniki koszyczka wielkanocnego, które są odpowiednikiem dawnych tradycji, w których pieczono całe barany i prosięta. Wyroby mięsne symbolizują obfitość oraz zdrowie.

4. Sól

Sól ma za zadanie chronić jedzenie przed zepsuciem, ale również podkreślać jego smak. W chrześcijaństwie jest ona określana jako “sól ziemi”, która symbolizuje oczyszczenie, trwałość i więzi, które łączą Boga z człowiekiem. 

5. Ser

Okazuje się, że w koszyczku wielkonocnym powinien znaleźć się również ser, który w przeszłości często się on pojawiał jako element święconki. Był on święcony przez gospodarzy w celu podziękowania na obfite plony, oraz prosić o dalszą i bezproblemową hodowlę stada, a więc symbolizuje on hojność, jaką obdarza nas natura. 

6. Chrzan

Chrzan powinien się znaleźć w koszyczku w postaci korzenia lub można też go zetrzeć i umieścić w słoiczku. W dawnych czasach wierzono, że chrzan zapobiega nieszczęściom. Symbolizuje on zwycięstwo życia. 

7. Ciasto

Nie zapominajmy również, że w koszyczku wielkanocnym musi się znaleźć coś słodkiego, szczególnie babka wielkanocna, która symbolizuje piękno, zaradność i doskonałość. Ewentualnie baranek wykonany z cukru, który również znajduje swoje miejsce w święconce. 

Święcenie pokarmów w kościele
Fot. Shutterstock/moomin201

Sprawdź przepis na placki wiedeńskie. Zobacz, jak przygotować pyszną karkówkę