Kiedy powiedziałam znajomym, z jakiego warzywa robię musztardę złapali się za głowy. Później błagali o przepis
Musztarda z cukinii jest fantastyczna. Odkryłam ten przepis już jakiś czas temu i od tamtej pory każdy, kto spróbował sosu, chce go zrobić samodzielnie. Nie ma chyba lepszej zachęty do spróbowania, więc musicie sobie ją zrobić.
Prosta i pyszna musztarda z cukinii
W sklepach znajdziemy wiele rodzajów musztardy różniących się między sobą teksturą, składem i smakiem. Cukiniowego rarytasu jednak nigdy nie widziałam. Od pierwszego spróbowania wiedziałam, że będę po niego sięgać częściej niż po „gotowce”.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 60 ml octu winnego
- 40 g ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 15 g cukru
- 1 płaska łyżka soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier i sól do doprawienia
Składniki nietrudno dostać w dowolnym sklepie spożywczym. Ich lista nie jest długa , a wykonanie musztardy równie sprawne, choć wymaga całonocnego moczenia gorczycy. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić musztardę z cukinii? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od umycia i obrania cukinii ze skórki. Warzywo ścieram wprost do dużej miski. Dodaję sól, dokładnie mieszam i odstawiam. Najlepiej włożyć ją na całą noc do lodówki.
Ziarna gorczycy zalewam octem i również moczę przez kilka godzin. Cebulę oraz czosnek siekam. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju , aż cebula stanie się szklista, a czosnek nieco zmięknie. Wtedy dodaję odcedzoną gorczycę i krótko podgrzewam.
Teraz wrzucam odsączoną z wody cukinię, ocet z moczenia gorczycy i kurkumę. Smażę wszystko, aż zgęstnieje, po czym doprawiam solą i cukrem. Masę warzywną blenduję i jeszcze dodatkowo redukuję. Przenoszę do czystych słoików. Pasteryzuję w piekarniku .
Jak wykorzystać musztardę z cukinii?
Domowy frykas pasuje do mięs, dań z grilla i wędlin. Możecie go też powodzeniem wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego lub podać jako dodatek do serów czy warzywnych koreczków.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na cukinię. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niej pyszny dżem z cytrynową nutą . Być może spodoba wam się też znakomita cukinia w zalewie curry .