Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

canva/aneta_gu

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Cukinia jest wielkim sezonowym przysmakiem. Warto wykorzystać sezon na to pyszne warzywo i przygotować na jego bazie wiele obłędnych przetworów. Doskonałym pomysłem jest cukinia marynowana w zalewie curry. Zdradzamy, krok po kroku jak ją zrobić

Cukinia to warzywo, które bije rekordy popularności. Można ją wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów m.in. przygotować z niej pyszne przetwory. Niedawno podawaliśmy przepis na jej słodką wersję oraz cukinię małosolną.

Dzisiaj zdradzamy Wam jak szybko przygotować to warzywo w zalewie curry. Z pewnością przypadnie ono do gustu wszystkim domownikom!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii

  • 1 plaster cebuli do każdego 0,5 l słoika

  • 1 duży liść selera lub plaster selera do 0,5 słoika

  • nasiona białej gorczycy

Zalewa:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 1,5 łyżki soli

  • 2 łyżeczki curry

  • 40 dkg cukru

Kalafior z niecodziennym dodatkiem

Jak ugotować kalafiora, aby wydobyć pełnię jego aromatu?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Pokrój cukinie na ćwiartki. Młodych, niewielkich warzyw nie trzeba obierać ze skórki. W każdym ze słoików umieść liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy.

Następnie ułóż obok siebie kilka kawałków cukinii, aby wszystkie słoiki były szczelnie wypełnione warzywami. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, sól oraz curry i gotuj zalewę przez 2 minuty, następnie dodaj do niej ocet i gotuj jeszcze przez ok. pół minuty. Cukinię w słoikach zalej gorącą zalewą, a następnie pasteryzuj przez 10 minut. Ustaw słoiki dnem do góry, przykryj je ręcznikiem i pozostaw aż do ostygnięcia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram



Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >