Kiedyś je wyrzucałam, teraz znam inne zastosowanie. Dietetyk rozwiał wątpliwości odnośnie kiełkujących ziemniaków
Kiełkujące ziemniaki od zawsze budziły wiele wątpliwości. Wiele osób na wszelki wypadek z góry spisywało takie warzywa na straty. Odpowiedź na pytanie czy trzeba wyrzucać kiełkujące ziemniaki nie jest jednak oczywista. Na ten temat wypowiedział się znany dietetyk.
Kiełkujące ziemniaki nie muszą lądować w koszu
Istnieje przekonanie, że kiełkujące ziemniaki są dla ludzi trujące. Jest to po części prawda, jednak nie musimy wyrzucać całej bulwy do śmieci. Wszystko zostało wyjaśnione przez ekspertkę w tej dziedzinie.
Ziemniaki są bardzo popularne w naszej kuchni. Dania, które z nich robimy, trudno nawet zliczyć. Jeśli zdarzy się, że któryś z ziemniaków w twojej kuchni zakiełkuje, nie wpadaj w panikę. W prosty sposób możesz go odratować.
Czy można jeść ziemniaki, które zaczeły kiełkować?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna . Pojawienie się pojedynczych kiełków to nie powód do paniki. Pod żadnym pozorem jednak nie powinnyśmy jeść tej właśnie części warzywa . Sprawę wyjaśnia dietetyk.
Kiełki zawierają toksynę zwaną solaniną, która może powodować ból głowy, wymioty i inne objawy zatrucia pokarmowego
-mówi na łamach huffpost.com Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej .
Spożycie dużych ilości solaniny może spowodować dość poważne objawy . Jeśli jednak kiełki są małe, a ziemniak nie jest miękki ani pomarszczony , można je odciąć i warzywo zjeść
-kontynuuje swoją wypowiedź.
O ile więc nie zapomnimy o usunięciu kiełków, ziemniaka możemy śmiało zużyć w celach kulinarnych.
Co jeszcze trzeba wiedzieć o kiełkujących ziemniakach?
Pojawienie się kiełków to nie jedyny objaw, jaki powinien nas zaalarmować w przypadku ziemniaków . Zdarza się czasem, że takie kiełkujące warzywo zaczyna zmieniać kolor. Zielone przebarwienia na kartoflach absolutnie wykluczają je ze spożycia . Niesie to za sobą poważne ryzyko zatrucia pokarmowego.
Wystawione na działanie światła słonecznego ziemniaki wytwarzają chlorofil . Ponadto w takich przebarwionych miejscach zaczynają gromadzić się toksyczne substancje. Najgroźniejsza z nich- solanina, może narobić nam nie lada kłopotów . W dużym stężeniu powoduje poważne zatrucia pokarmowe. Dlatego za wszelką cenę należy unikać jedzenia zielonych ziemniaków .
Aby ziemniaki przez długi czas nadawały się do jedzenie konieczne jest ich właściwe przechowywanie . Najlepiej trzymać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Dzięki temu warzywa będą dobre do spożycia przez długi czas. Zachowają też wszystkie swoje wartości odżywcze. Koniecznie wypróbuj ten niezwykły sposób na gotowanie ziemniaków . Ziemniaki upieczone z tymi dodatkami rozpływają się w ustach .
Źródło: kobieta.onet.pl