Smakosze.pl

Canva / Huseyin Zengin

Od dawna nie gotuję ziemniaków w wodzie. Robię je w ten sposób, wychodzą 10 razy smaczniejsze

24 Października 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ziemniaki są obowiązkowym punktem, jeśli chodzi o polski obiad. Czy wiesz jednak, że gotowanie ich w wodzie to nie jedyna skuteczna metoda? Od lat jej nie stosowałam, znalazłam bowiem dużo smaczniejszy sposób. Kiedy raz go wypróbujesz, będziesz z niego korzystać cały czas.

Ziemniaki gotowane w wodzie to już przeszłość

Ziemniaki w polskiej kuchni są znane pod rozmaitymi postaciami. Robimy z nich kluski, pieczemy je, smażymy, lub podajemy ugotowane do obiadu. Ogromna ilość osób gotuje te warzywa w wodzie, ale nie ja. Koniecznie sprawdźcie, jak smakują ziemniaki zrobione moim sposobem.

Od długiego czasu w swoim domu podaję ziemniaki ugotowane w mleku. Wychodzą bardzo kremowe i delikatne, dużo lepsze niż te z wody. Do garnka dodaję nierzadko także aromatyczne przyprawy. Jak ugotować ziemniaki w mleku? Instrukcję znajdziecie poniżej.

mleko.jpg
Canva / Handmade Pictures
proste ciasto z dyni

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować ziemniaki w mleku? To banalnie proste

Gotowanie ziemniaków w mleku nie różni się w zasadzie od sposobu gotowania ich w wodzie. Cały sekret jednak tkwi w smakowitych dodatkach. Już samo mleko sprawi, że warzywa wyjdą obłędnie delikatne i kremowe. Co jeszcze warto do nich dodać?

Podczas gotowania ziemniaków stawiam na aromatyczne przyprawy. Do mleka warto dodać ulubione zioła, świeże lub w formie suszonej. Doskonale do ziemniaków sprawdzają się też zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach. Kto raz spróbuje kartofli ugotowanych w ten sposób, ten nigdy nie wróci do starych nawyków

Ziemniaki w mleku gotuję z dodatkiem soli do miękkości, a następnie odcedzam. Przed podaniem lubię dołożyć do nich jeszcze odrobinę masła. Jeśli planujesz zrobić puree, po prostu usuń dodatki smakowe i zostaw nieco mleka z odlewania warzyw i ugnieć całość. To oszczędność czasu i energii.

 ZOBACZ: Wiele Polek już wdrożyło 3 zasady i nie poznaje się w lustrze

Do czego pasują ziemniaki gotowane w mleku?

Ziemniaki gotowane w mleku pasują w zasadzie do wszystkiego, co sobie wymyślimy. Sprawdzą się do kotletów, a także wszelkiego rodzaju mięs z sosem. Doskonale będą się także komponować z jajkiem sadzonym i innymi opcjami wegetariańskimi. Koniecznie sprawdźcie swoje ulubione połączenia smakowe z tymi ziemniakami.

Gotowanie ziemniaków w mleku jest banalnie proste. Płynu wystarczy wlać tylko tyle, by zakrył warzywa, nie jest to więc metoda kosztowna. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego sposobu. Gwarantuję, że będzie on hitem w waszym domu. Ten prosty obiad z dodatkiem ziemniaków zachwyci całą rodzinę . Czy wiesz, że łącząc ziemniaki z tymi składnikami zyskasz doskonałe śniadanie ?

ugotowane ziemniaki.jpg
Canva / Olga Kriger
surówka

Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji

CZYTAJ DALEJ
Sernik na delicjach

Układam ciastka na blaszce i zalewam je tą masą. Nawet teściowa błaga, bym podała jej przepis

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >