Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram jabłko na tarce i łączę je z jogurtem. Po chwili mam pyszne śniadanie idealne dla zabieganych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.11.2023 08:06

Ścieram jabłko na tarce i łączę je z jogurtem. Po chwili mam pyszne śniadanie idealne dla zabieganych

robienie błyskawicznego śniadania
Materiał YouTube z kanału Kirschnenko Kanal

Rano często nie mam czasu na porządne śniadanie. Dlatego właśnie wymyśliłam ten przepis. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się ciepłym i przepysznym posiłkiem. Poniżej znajdziecie mój sposób na ekspresowe racuchy na słodko.

To moje ulubione śniadanie, gdy mam mało czasu

Śniadanie powinno być nie tylko pożywne, ale także smaczne. Nie musisz nad nim jednak ślęczeć pół godziny. Wypróbuj mój sposób na szybkie racuchy, a gwarantuję, że będziesz do nich wracać cały czas. Nie musisz nawet wyciągać z szafki miksera.

Racuchy kojarzyć się mogą z pracochłonną i czasochłonną potrawą. W tym przypadku jest zupełnie inaczej. Prędko przekonasz się, że przy odrobinie wprawy pyszne racuchy z jabłkiem możesz zrobić nawet w 10 minut. Szybciej będą jedynie znikać z talerza.

tarcie jabłek na racuchy.jpg
Canva / SonjaBK
Zamówił pierogi u Gessler. Wziął kęs i powiedział wprost, co o nich myśli

Przepis na śniadaniowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 gramów jogurtu
  • 140 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak w mig zrobić najlepsze racuchy na śniadanie?

Jabłko umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, z pominięciem gniazda nasiennego. Jajko na śniadanie wbij do miski i rozetrzyj je z 2 łyżkami cukru. Dorzuć sól, starte jabłka i jogurt, całość wymieszaj.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Składniki przesiej do miski z jabłkami. Wszystko razem połącz na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz nakładaj łyżką porcje ciasta. Racuchy smaż na złocisty kolor z obu stron, a następnie zdejmij z patelni i odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Udekoruj je cukrem pudrem lub podawaj z ulubionym dżemem. Pieczywo w tym śniadaniu zastępuję uwielbianym produktem. Nikt mi nie wierzy, gdy mówię, że ten przysmak robię z ziemniaków.

gotowe racuchy na śniadanie.jpg
Materiał YouTube z kanału Kirschnenko Kanal