Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Kirschnenko Kanal

Ścieram jabłko na tarce i łączę je z jogurtem. Po chwili mam pyszne śniadanie idealne dla zabieganych

15 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Rano często nie mam czasu na porządne śniadanie. Dlatego właśnie wymyśliłam ten przepis. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się ciepłym i przepysznym posiłkiem. Poniżej znajdziecie mój sposób na ekspresowe racuchy na słodko.

To moje ulubione śniadanie, gdy mam mało czasu

Śniadanie powinno być nie tylko pożywne, ale także smaczne. Nie musisz nad nim jednak ślęczeć pół godziny. Wypróbuj mój sposób na szybkie racuchy, a gwarantuję, że będziesz do nich wracać cały czas. Nie musisz nawet wyciągać z szafki miksera.

Racuchy kojarzyć się mogą z pracochłonną i czasochłonną potrawą. W tym przypadku jest zupełnie inaczej. Prędko przekonasz się, że przy odrobinie wprawy pyszne racuchy z jabłkiem możesz zrobić nawet w 10 minut. Szybciej będą jedynie znikać z talerza.

tarcie jabłek na racuchy.jpg
Canva / SonjaBK
pierogi

Zamówił pierogi u Gessler. Wziął kęs i powiedział wprost, co o nich myśli

CZYTAJ DALEJ

Przepis na śniadaniowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 gramów jogurtu
  • 140 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak w mig zrobić najlepsze racuchy na śniadanie?

Jabłko umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, z pominięciem gniazda nasiennego. Jajko na śniadanie wbij do miski i rozetrzyj je z 2 łyżkami cukru. Dorzuć sól, starte jabłka i jogurt, całość wymieszaj.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Składniki przesiej do miski z jabłkami. Wszystko razem połącz na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz nakładaj łyżką porcje ciasta. Racuchy smaż na złocisty kolor z obu stron, a następnie zdejmij z patelni i odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Udekoruj je cukrem pudrem lub podawaj z ulubionym dżemem. Pieczywo w tym śniadaniu zastępuję uwielbianym produktem . Nikt mi nie wierzy, gdy mówię, że ten przysmak robię z ziemniaków .

gotowe racuchy na śniadanie.jpg
Materiał YouTube z kanału Kirschnenko Kanal
Mcdonalds

McDonalds reaguje na historię emerytki z Warszawy. Padła wyjątkowa deklaracja

CZYTAJ DALEJ
zapiekanka

Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam całość tym sosem. W kilkanaście minut mam szybki i tani obiad

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >