Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Obtocz ziemniaki w tym składniku i upiecz w rękawie. Tak podane do obiadu nie mają sobie równych

16 Października 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam pieczone ziemniaki. Warto jednak dodać do nich 1 banalny składnik. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak nieziemski. Koniecznie wypróbuj je przy najbliższej okazji.

 

Pyszne ziemniaki pieczone w rękawie

Zamiast podawać wciąż ziemniaki z wody, włączcie piekarnik i upieczcie w nim pyszne warzywo w sosie jogurtowym. W tej wersji są bardzo przyjemne w odbiorze. Jeszcze nie raz wykorzystacie ten przepis.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru lub rozmarynu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka produktów wystarczy, by przygotować ziemniaki tak smaczne, że palce lizać. Wykonanie jest dziecinnie proste. Opisuję je ze szczegółami w dalszej części artykułu.

Ziemniaki mieszam z jogurtem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
kotlety schabowe

Kroję schab i ziemniaki i smaruję tym sosem. Mam pyszny obiad na 2 dni, zwykłe kotlety mogą się schować

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić znakomite ziemniaki do obiadu? Upieczcie je w rękawie

Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Osuszone przenoszę do miski. Jeśli są bardzo duże, przekrawam na pół. Jogurt łączę z cząbrem lub rozmarynem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Takim sosem smarują ziemniaki.

W rękawie zawiązanym z jednej strony umieszczam warzywo. Zamykam go i robię kilka dziurek, by powietrze mgło uchodzić. Kładę na płaskiej blasze i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyjmuję po na 15- 20 minutach.

Jak podać ziemniaki pieczone w jogurcie?

Pięknie pachnące i rumiane warzywo sprawdzi się zarówno jako skrobiowy dodatek do obiadu, jak i ciepła przekąska. W tej drugiej wersji najczęściej jem je kolację wraz z pieczoną ciecierzyca lub podsmażonym tofu wędzonym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne ziemniaki. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na placki z pieczarkami . Być może skusi was też wyborna sałatka z ich udziałem .

Ziemniaki wkładam do rękawa.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
kluski śląskie

Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą

CZYTAJ DALEJ
Racuchy z dynią

Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >