Smakosze.pl Produkty Kiedyś masowo na naszych stołach, dziś na czarnej liście. Lepiej unikaj tej ryby, tak jak pangi
Canva / hipokrat

Kiedyś masowo na naszych stołach, dziś na czarnej liście. Lepiej unikaj tej ryby, tak jak pangi

1 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie od dziś wiadomo, że ryby to jeden z bardziej wartościowych elementów jadłospisu. Fakt ten nie dotyczy jednak absolutnie każdego dostępnego na rynku gatunku. Jednym z tych, których należy unikać jest dobrze znana na polskich stołach tilapia. Czemu tę właśnie rybę najlepiej omijać szerokim łukiem?

Nie wszystkie ryby mają jednakowe wartości odżywcze

Ryby z powodzeniem mogą zastąpić w diecie dużo mniej zdrowe czerwone mięso. Według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach co najmniej raz w ciągu tygodnia. Wiele osób nie zastanawia się wobec tego nad tym, po jaką rybę sięga podczas zakupów. Okazuje się, że można w tym temacie trafić nie najlepiej.

Ryby stanowią bogactwo kwasów omega-3. Te cenne związki zapobiegają wielu chorobom, a także poprawiają koncentrację i wspomagają pamięć. Aby korzystać z tych dobrodziejstw należy postawić w sklepie na produkt odpowiedniej jakości. Niestety tilapia do takich nie należy.

Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzie

Co wiemy rybach z gatunku tilapia?

Tilapia to ryba naturalnie występująca w wodach Afryki . Łatwo można ją poznać po niebieskosrebrzystej barwie oraz obłym kształcie. Ta, która przeznaczona jest na sprzedaż, najczęściej pochodzi ze sztucznych hodowli . Największe z nich znajdują się w dalekiej Azji oraz Hondurasie .

Mięso tilapii ceni się ze względu na delikatność i znikomą zawartość ości . Jest chude oraz bardzo łatwe do przyrządzenia. Znajdziemy w nim bogactwo między innymi białka, selenu, potasu i fosforu . Ryby te są także dobrym źródłem aminokwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Od kilku lat na terenie Polski istnieje hodowla tilapii, która dostarcza ryb bezpiecznych do spożycia . Warunki hodowlane są łatwe do zweryfikowania a produkt trafiający do sklepowych lad odznacza się świeżością . Wszystkie inne osobniki, czyli te, które zamrożone trafiają do nas z importu powinny zapalić w głowach ostrzegawcze światełko . Warunki w których „produkowane" są te ryby często nie spełniają odpowiednich norm i przepisów prawnych.

Masowe hodowle przemysłowe nie zapewniają rybom właściwych warunków rozwoju . W dodatku bardzo często stosują niedozwolone substancje, aby maksymalnie zwiększyć swój zysk . Wszystkie podejrzane składniki zostają w rybim mięsie, które następnie trafia do ludzkich żołądków . Poniżej dowiecie się dokładnie, co może czaić się w pozornie pysznej i zdrowej tilapii .

Co możemy znaleźć w mięsie ryb hodowlanych?

Trzymane w hodowlach ryby często narażone są na choroby spowodowane niewłaściwymi warunkami bytowymi oraz przepełnieniem w zbiorniku . Aby temu zapobiec, hodowcy karmią zwierzęta rozmaitymi antybiotykami i pestycydami .  Te właśnie substancje odkładają się w rybim mięsie i lądują ostatecznie na naszych talerzach .

W mięsie tilapii znajduje się także dużo ilość niebezpiecznych związków chemicznych, na przykład dioksyn . Ryby wolnożyjące zawierają ich nawet kilkukrotnie mniej, niż ich hodowlani krewniacy . Spożywane dioksyny w skrajnych przypadkach mogą powodować wystąpienie choroby nowotworowej . Kiedy raz trafią do organizmu, trwale wiążą się w tkankach i są bardzo trudne do usunięcia .

Najzdrowsze do spożycia ryby to te, które pozyskuje się ze środowiska naturalnego . Gatunki hodowlane, jak rzeczona tilapia są mniej wartościowe, a wręcz można powiedzieć że szkodliwe dla nas . Powodem tego jest niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 . Takie zachwianie bilansu może powodować stany zapalne, które prowadzą do zapalenia stawów, chorób serca, astmy oraz wielu innych schorzeń .

Ryby uchodzą za bardzo zdrowe pożywienie . Jest to prawda, o ile świadomie wybieramy gatunki, które następnie planujemy zjeść . Nieodpowiednia decyzja może mieć w przyszłości bardzo poważne konsekwencje . Wybierajcie mądrze i czerpcie z jedzenia ryb maksymalne korzyści . Jaki jeszcze gatunek powinien raz na zawsze zniknąć z jadłospisu ? Przejrzyste podsumowanie niezdrowych ryb zrobił znany dietetyk .

świeża tilapia.png
Canva / Stopboxstudio

Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości
Dietetyk ostrzega. Nigdy nie przechowuj jajek w ten sposób, konsekwencje są opłakane
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy