Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 13:12

Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzie

Makłowicz pokazał, jak parzy białą kiełbasę
Screen z filmu pochodzi z kanału Robert Makłowicz na YouTube

Robert Makłowicz parzy białą kiełbasę inaczej niż wszyscy. Nie wstawia jej do garnka z samą wodą. Na początku gotuje aromatyczny wywar na bazie warzyw korzeniowych i przypraw, w tym suszonej kolendry. 

Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc

Biała kiełbasa kojarzy nam się głównie ze świętami, jednak równie dobrze smakuje, kiedy przyrządzimy ją na obiad lub kolację. Kiełbasa smażona z cebulką, pieczona z sosem chrzanowym, śmietanowym, czy kiszoną kapustą smakuje obłędnie.

Wybierajmy wyłącznie białą kiełbasę surową, ponieważ nie jest poddana żadnej obróbce termicznej, nie ma konserwantów i jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż parzona. Surową kiełbasę sparzymy samodzielnie, najlepiej według sposobu Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz parzy kiełbasę w aromatycznym wywarze. Wcześniej nakłuwa ją wykałaczką. To prosty patent, dzięki któremu produkt nie pęka podczas obróbki termicznej. Sparzoną kiełbasę możemy usmażyć lub upiec. Będzie smakować obłędnie.

 

 

Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent

Makłowicz pokazał, jak parzy białą kiełbasę. Jest smaczniejsza niż kiedykolwiek

Makłowicz nie parzy kiełbasy wyłącznie w gorącej wodzie. Na początku przygotowuje aromatyczny wywar warzywny. Dodaje marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebulę. Całość doprawia sporą ilością ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry suszonej. 

Dodaje również sól i pieprz. Gdy wywar jest gotowy, białą kiełbasę nakłuwa, wkłada do garnka i zostawia na 15 minut. Tak sparzoną kiełbasę można poddać dalszej obróbce termicznej.

Dlaczego warto nakłuć białą kiełbasę? Jak ją przygotować?

Kiełbasa biała nie będzie pękać pod wpływem wysokiej temperatury, kiedy nakłujesz mięso widelcem lub wykałaczką. Zrób to delikatnie, aby nie naruszyć całego wyrobu. Po 15 minutach parzenia, wyjmij kiełbasę i teraz możesz ją albo usmażyć, albo upiec. 

Przegotowana kiełbasa pęka i traci smak, dlatego tak ważna jest krótka obróbka w wodzie. Na Wielkanoc zapiecz kiełbasę w kiszonej kapuście lub sosie chrzanowym. Jeśli chcesz ją usmażyć- tu dowiesz się, na jakim tłuszczu to zrobić, aby smakowała najlepiej.

biała kiełbasa.jpg
canva/Teresa Kasprzycka