Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.04.2023 14:31

Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości

przygotowywanie żurku
Canva / Dar1930 ; Canva / princessdlaf

Zdradzamy sposób na najlepszy żurek. Jego sekret tkwi w dodatku aromatycznej pasty. Utrzyj czosnek z majerankiem i odrobiną soli. Szybko przekonasz się, że taka przyprawa jest w potrawie obowiązkowa. Przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem nikomu nie sprawi problemu.

Prosty przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem

Żurku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Po udanej zupie można poznać najlepszą gospodynię. Kluczową rolę odgrywa intensywny smak i aromat. Jedno i drugie zyskasz dzięki pomysłowej paście.

Przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem jest banalnie prosty. Proporcje poszczególne składników żurku możesz dowolnie modyfikować. Ilości dopasuj do własnych preferencji smakowych. Pamiętaj, by do zupy używać jedynie sprawdzonych składników wysokiej jakości. Dzięki temu danie będzie wyjątkowo pyszne. 

Przepis na wyśmienity żurek wielkanocny

Składniki:

  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 30 g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków
  • 500-1000 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Intensywny w smaku świąteczny żurek krok po kroku

Przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem zaskakuje prostotą. Z wędzonego boczku na żurek odkrój twardą skórę. Pozostałą część pokrój w dosyć cienkie plastry. Każdy z nich zrumień z dwóch stron na nagrzanej patelni. Mięso przełóż do garnka.

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Obsmaż ją na tłuszczu wytopionym z boczku. Warzywo włóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę. Składniki żurku zalej 2 litrami wody i wstaw do gotowania na wolnym ogniu.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki żurku. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie utrzyj go z solą i majerankiem. Efektem powinna być gładka, aromatyczna pasta.

Z bulgoczącego wywaru na żurek wyjmij podgotowaną białą kiełbasę. Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie obierz z błonki. Mięso pokrój w plasterki lub półplasterki. Razem z ziemniakami włóż je z powrotem do garnka.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dolej do garnka zakwas na żurek. Jego ilość dostosuj do własnych preferencji. Uważaj na ilość mąki, która wraz z zakwasem dostanie się do potrawy, gdyś wpływa ona na jej gęstość.

Gdy wywar z zakwasem ponownie się zagotuje, dodaj do garnka majerankowo-czosnkową pastę. Zamieszaj, aby dokładnie rozprowadzić ją po żurku. Pogotuj całość jeszcze przez chwilkę. Żurek z białą kiełbasą i boczkiem jest już gotowy.

Żurek posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Dosyp też nieco przetartego w dłoniach majeranku. Podawaj z ugotowanym jajkiem i plastrem obsmażonego boczku z wywaru. Zupę możesz też niego ułagodzić, zabielając ją śmietaną. Ta niezwykła zupa jest dla żurku godny przeciwnikiem. Dobrze wiemy, w którym momencie gotowania majeranek powinien trafiać do garnka.

majeranek i czosnek.png
Canva / margouillatphotos