Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje
Kiszone łodygi brokułów są nietypowym rarytasem. Dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie cierpliwości z zazwyczaj wyrzucanego produktu przygotujecie smakowitą przekąskę. Spodoba się nie tylko amatorom kiszonek. Spróbujecie?
Łodyga brokuła często niestety trafia do kosza na śmieci. A szkoda, bo ten twardy kawałek warzywa ma kilka zastosowań w kuchni. Można go m.in. ugotować w bulionie czy zetrzeć do surówki. Ciekawą opcją jest też zrobienie z niego smakowitej kiszonki. Prosty patent olśni nawet największych sceptyków.
Przepis na pyszne kiszone łodygi brokuła
Składniki:
-
1 łodyga z większego brokuła
-
500 ml wrzątku
-
10 g soli
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
kilka ziaren pieprzu
-
3 ząbki czosnku w łupinie
-
pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
-
kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
Wiemy, jak przygotować kiszone łodygi z brokuła. Już nigdy ich nie wyrzucisz.
Smakowitą kiszonkę z warzywnych resztek przyrządza się podobnie jak ogórki czy kapustę. Najpierw warzywo myjemy. Kroimy je w słupki i układamy w czystym i wyparzonym słoiku. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz i pozostałe przyprawy, których używamy.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej sól. Płynem zalewamy zawartość słoika i zakręcamy go niezbyt szczelnie. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni.
Gdy smak kiszonki będzie nam dopowiadał, przenosimy ją do lodówki i zjadamy w ciągu kolejny kilku dni, dodając do kanapek, sałatek czy obiadu. Smacznego.
Wskazówka: w podobny sposób przygotować można liście czy łodygę kalafiora albo resztki z kalarepy. Patent sprawdzi się również w przypadku głąba kapusty.
Inne sprawdzone patenty na dania w duchu zero waste znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zdradza prosty przepis na rosół z obierek . Z tego natomiast dowiecie się jak wykorzystać warzywne odpady do zrobienia smakowitych chipsów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: