Soczyste i miękkie pulpeciki w sosie koperkowym według Magdy Gessler
Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku.
Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku.
Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym Magdy Gessler
Składniki:
-
700 g łopatki wieprzowej
-
1 jajko
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
szklanka mleka
-
1 bułka sucha
-
pęczek pietruszki
-
2 pęczki koperku
-
500 ml bulionu
-
125 ml śmietany 18%
-
1 łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
Zacznij od namoczenia bułki w szklance mleka. Mięso oczyść z błon i ścięgien, a następnie zmiel je w maszynce do mięsa. Odciśnij bułkę z mleka i wrzuć ją do mięsa. Posiekaj czosnek, cebulę i pietruszkę, dodaj je do mięsa, dopraw masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do miski z masą wbij jajko i dokładnie wymieszaj ją dłońmi. Formuj z niej małe pulpeciki i odkładaj je na bok. Podsmaż wszystkie pulpety z każdej strony na złoty kolor. Koperek umyj pod bieżącą wodą i dokładnie posiekaj go ostrym nożem.
W garnku zagotuj wywar. Kilka łyżek gorącego płynu wlej do śmietany i zahartuj ją. Przelej ją do garnka, wsyp mąkę, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Po chwili wsyp posiekany koperek i pulpety. Duś wszystko przez kilkanaście minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie.
Źródło zdjęcia: canva/caratt, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin