Smakosze.pl Porady Kluczowe zasady przygotowań do świąt Bożego Narodzenia według siostry Anastazji
canva/kilukilu; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kluczowe zasady przygotowań do świąt Bożego Narodzenia według siostry Anastazji

16 grudnia 2021

Święta coraz bliżej. Najlepsze przepisy jednak nie pomogą, gdy do przyrządzania dań zabierzecie się bez znajomości podstaw kulinariów. Na szczęście niezawodnymi radami posłuży nam siostra Anastazja, która niedawno na swoim blogu zdradziła kilka patentów, które pomogą przygotować świąteczne spotkanie.

Siostra Anastazja słynie z pysznych przepisów, które skradły serca wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć recepturę na świąteczny makowiec czy pierogi z kapustą . Tym razem specjalnie dla was zebraliśmy rady, dzięki, którym wasze świąteczne dania będą niezapomniane.

Rady dotyczące produktów

Pierwszą i najważniejszą radą płynącą od siostry Anastazji jest skoncentrowanie się na jakości produktów. Jeśli kupujemy ryby — wybierajmy świeże, naturalnie pachnące i wyglądające charakterystycznie dla danego gatunku.

Gdy decydujemy się na zakup mięsa, zwróćmy uwagę na kolor produktu — on będzie świadczył o złym lub dobrym stanie mięsa. Siostra przypomina, że świeże mięso wołowe charakteryzuje się żywym, czerwonym kolorem, wieprzowina ma barwę różową, cielęcina i kurczak są bladoróżowe, a indyk – lekko siny.

Siostra radzi również, by z uwagą kupować jaja do wypieków i wybierać jedynie egzemplarze o nieuszkodzonych skorupkach. Najlepiej, jeśli będą z dobrej hodowli . Zaleca też, by umyć je przed użyciem i wbijać pojedynczo do osobnego naczynia. Dzięki temu w daniu nie wyląduje zepsuty produkt.

Wskazówki cenne w kuchni

Przygotowanie ciast jest ważnym elementem świąt. W tym zakresie siostra Anastazja tez wskazała kilka istotnych aspektów. Jednym z nich jest pieczenie sernika. Według siostry ciasto powinno pozostać w wyłączonym piecu i studzić się przy uchylonych drzwiczkach. To uchroni wypiek przed opadnięciem.

Siostra przypomina też, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też temperaturę pieczenia i czas jego trwania należy samodzielnie dobierać. Do podsmażania produktów zaleca też używanie klarowanego masła — jest bezpieczniejsze dla zdrowia od zwykłego. Zdrowszy jest tylko olej rzepakowy, ale nie zastąpi on maślanego posmaku niezbędnego w niektórych wypiekach.

Wigilijna potrawa
Wigilijne potrawy będą pyszne, gdy skorzystacie z rad siostry Anastazji

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy